OASE ONLINE

Tot aan de kerstvakantie wordt het digitale materiaal hier elke vrijdag aangevuld. De inleidingen proberen we al eerder in de week te plaatsen.

U kunt online bestanden downloaden of de bladerversie bekijken.
 

Benieuwd naar de thema's tot aan de kerstvakantie? U kunt ze hier bekijken.

ONLINE BLADERVERSIE

Aan het eind van iedere week vullen wij deze online bladerversie aan met het nieuwste materiaal. Klik rechtsonder om hem als volledig scherm te bekijken.

WEEK 45 - BEDANKT! (2 - 6 NOVEMBER) 

1DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W45.jpg

Uit onderzoek blijkt dat je vrolijker wordt als je dagelijks opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dat hoeven geen grote dingen te zijn.

Je kunt ook gewoon dankbaar zijn dat de zon schijnt. Zeker als het al een week geregend heeft. Maar ja, het is niet altijd makkelijk om dankbaar te zijn.

In deze coronatijd zitten we met z’n allen vooral te balen van alles wat we níét mogen, en níét kunnen doen. Toch zijn er ook tijdens deze crisis lichtpuntjes. De natuur is ons dankbaar, want we stoten een hoop minder CO2 uit nu we thuis zitten.

Mensen spreken ook hun waardering uit voor de ‘vitale beroepen’. Nu blijkt maar weer eens zonder wie we echt niet kunnen.

Hoe kunnen we die dankbaarheid uiten? Is het genoeg om ‘Bedankt!’ te zeggen?

LINKS EN FILMPJES


<Nog niet beschikbaar.>

WEEK 44 - HOE VER GA JE? (26 - 30 OKTOBER) 

1DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W44.jpg

Als je iets heel graag wilt, dan ga je ervoor. Maar het kan gebeuren dat je te ver gaat. Heb je dat dan in de gaten? Sporters die iedere dag moeten trainen en altijd een streng dieet moeten volgen, bijvoorbeeld. Je moet het maar kunnen! Maar als je daarvoor alles op moet geven of je lijf uitput, ga je misschien wel over de grens. Soms is die grens heel duidelijk. Maar vaak ook niet. Wanneer wordt een plagerijtje pesten? Mag de school bepalen welke kleding jij mag dragen? Wanneer gaat een complottheorie te ver? Is hebzucht verkeerd of menselijk? En hoeveel kan de overheid van ons vragen in de strijd tegen corona?

LINKS EN FILMPJES

Maandag 26 oktober
Bekijk hier het filmpje over likes op Instagram.

Vrijdag 30 oktober
Beluister hier het interview met officier van justitie Disa Jironet.

WEEK 42/43 - DAT BOTST! (12 - 16 OKT./19 - 23 OKT.) 

1DNO1_SCHERM_1920x1080_POSTER_W42+43.jpg

Als het ergens druk is, heb je zomaar een botsing. In de gangen bij de leswissel op school, bijvoorbeeld. Of bij het boodschappen doen in de supermarkt – of komt dat minder voor nu iedereen beter oplet vanwege corona? Nou, lang niet altijd, en zeker niet als je net verdiept bent in je mobieltje …
Het nieuws staat bol van andere botsingen. Tussen groepen als de boeren protesteren tegen de milieumaatregelen van de regering of als er gedemonstreerd wordt tegen de coronaregels. Of tussen mensen, zoals bij de Amerikaanse verkiezingen tussen Biden en Trump. Heftige botsingen zelfs.
Ideeën kunnen botsen, en denkbeelden, belangen, overtuigingen…
Soms is het ook goed dat die botsingen er zijn. Ze houden je wakker. Eigenlijk moet je je zorgen maken als je nooit ergens over botst. Zit je dan niet te veel in je eigen bubbel? En als je ruzie hebt, zijn er ook weer allerlei manieren om het niet uit de hand te laten lopen.

LINKS EN FILMPJES

Dinsdag 13/21 oktober
Bekijk hier het filmpje over het conflict rondom de Nijl.

Woensdag 14/21 oktober
Bekijk hier het filmpje over de polarisatie.

Donderdag 15/22 oktober
Bekijk hier het filmpje over ruimte-afval.

WEEK 41 - KAPOT (5 - 9 OKTOBER)

1DNO1_SCHERM_1920x1080_POSTER_W41.jpg

Pats! ‘Scherven brengen geluk,’ zeggen ze. Maar het kan behoorlijk vervelend zijn als iets kapotgaat – zeker als het iets dierbaars is of iets heel duurs. Gelukkig kun je een heleboel spullen laten repareren. En als het echt niet meer te maken valt, kunnen de grondstoffen gerecycled worden. Dan krijgen je spullen een tweede leven.
Uiteindelijk gaat alles een keer kapot, hoe zuinig je ook op je spullen bent. Irritant natuurlijk.
Maar kapot betekent nog meer. Heb je je longen wel eens uit je lijf gelopen en was je daarna helemaal kapot? Of ben je wel eens ergens echt kapot van geweest? Een vriendschap die uit ging? Iemand die je beduvelde? Vertrouwen dat werd geschonden. Zulke ervaringen kunnen een grote invloed op je hebben. ‘De tijd heelt alle wonden,’ zeggen ze dan. Zou dat waar zijn?

LINKS EN FILMPJES

Maandag 5 oktober
Bekijk hier het filmpje over vandalisme in eens speeltuin in Amsterdam.

Woensdag 7 oktober
Bekijk hier het filmpje over de 'sloopkamer' in Brunssum.

CONTACT

Creathlon B.V.

Zonnehof 41

3811 ND  AMERSFOORT

(033) 303 31 02

info@denieuweoase.nl

VOLG ONS

© 2020 Creathlon B.V.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?