top of page

THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

DE NIEUWE OASE JG05#01
19 AUGUSTUS t/m 29 NOVEMBER 2024

STARTWEEK 34-35-36 - MAAK ER WAT VAN
19 AUGUSTUS T/M 6 SEPTEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W34+35+36.jpg

Een nieuw schooljaar kan alleen wat worden als je er samen iets van maakt. Sommigen vinden school vreselijk. Ze balen zó, dat ze in gedachten alweer bij
de volgende vakantie zitten of bij later als ze van school af zijn.

 

Maar waarom nú niet er het beste van maken? Dan wordt het leuker. Je moet er dan wel een beetje vertrouwen in hebben. En natuurlijk elkaar helpen en er samen de schouders onder zetten. In iedere klas vind je gangmakers en sfeermakers, maar eigenlijk heeft iedereen wel een functie in de klas. En iedereen heeft wel iets waar hij of zij goed in is en waar iets van te maken valt.

 

Het is de kunst om jouw talent te ontdekken en te ontwikkelen. Wat moet je doen om je dromen waar te maken? Alles is maakbaar, lijkt het. Is dat zo? Hoe maak je als school iets van je identiteit zichtbaar?

WEEK 37 - ETEN
9 T/M 13 SEPTEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W37.jpg

Er zijn maar weinig mensen echt niet geïnteresseerd in eten. Hoe verleidelijk is het met ren zak chips voor de tv te zakken. Hoe lekker smaakt het vertrouwde eten dat je moeder maakt, of dat je zelf verbouwd hebt.

 

Eten kan eng of vies zijn, of bedreigend als je het moet eten maar het echt niet lust. Eten kan ook een obsessie worden, denk aan obesitas en anorexia. Tijdens de ramadan of andere periodes van vasten kun je met niet eten je wilskracht tonen, en na afloop smaakt het extra lekker.

 

Bij ieder feest hoort een feestmaal, denk aan Kerst maar ook aan jubilea in de familie; voor jongeren vaak een hele (saaie) zit. Je eigen eetcultuur verandert razendsnel. Wat je als basisschoolkind lekker vond, is nu stom. Sommigen slaan hun ontbijt over en puberende jongens hebben vaak de hele dag honger, hoeveel ze ook eten. Sommigen hebben een allergie of een dieet. Dat is knap lastig!

WEEK 38 - MACHT
16 T/M 20 SEPTEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W38.jpg

Macht spreekt aan. Overal waar mensen samen zijn, doet macht zich gelden. Wie heeft de meeste invloed? Naar wie wordt er geluisterd? Wie profiteert het meest? In sommige klassen voel je de machtsstrijd. Ook bij vrienden zie je soms getouwtrek: de een wil dit en de ander wil dat, wat wordt er gedaan?


Manager worden of directeur, dat is populair: want dan heb je macht. Macht zit soms in onverwachte hoek. Zo’n kleine baby lijkt hulpeloos, maar kan met haar gehuil een heel gezin terroriseren. En die ondergeschikte secretaresse kan jou toegang geven tot de directeur.


Kennis is macht. Geld ook. En dan is er nog de macht van het getal: de wil van veel mensen samen telt. Macht haalt niet altijd het beste in iemand boven. Machtige personen denken soms boven de wet te staan en zich alles te kunnen permitteren.

WEEK 39 - IRRITANT!
23 T/M 27 SEPTEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W39.jpg

Grote en kleine irritaties, wie heeft er geen last van? Ook al houd je nog zo veel van elkaar, samenleven levert altijd ergernissen op. In het klein binnen een gezin, relatie of vriendengroep, in het groot in de maatschappij en op het wereldtoneel. Vaak liggen er onuitgesproken gevoelens aan ten grondslag, spanningen, jaloezie, angst, onzekerheid of boosheid die er niet mag zijn. Soms ook loopt een ander je letterlijk of figuurlijk voor de voeten.

 

Als je niet lekker in je vel zit, of te weinig privacy hebt, nemen de irritaties toe. Dan kan zelfs iemands manier van kijken je mateloos irriteren! Wat doe je ermee? Het uitpraten? Iemand vermijden? Gaan vitten? Pesten? Ergens anders stoom afblazen?

 

Voor de tv kun je je heerlijk en veilig samen ergeren aan die stomme mensen op de buis. Maar je kunt zelf ook een bron van ergernis zijn voor anderen. Moeilijk om je daarin te verplaatsen!

WEEK 40 - LASTIGE VRAGEN
30 SEPTEMBER T/M 4 OKTOBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W40.jpg

Kennis begint met vragen stellen. Een kind dat de wereld ontdekt, vraagt je de oren van het hoofd.

 

Vragen stellen is misschien wel veel belangrijker dan de antwoorden kennen. Tsja, dat moet je op school eigenlijk niet zeggen, maar in het leven is het wel zo. Vragen houden je wakker. En antwoorden zijn eigenlijk saai.

 

Er zijn vragen, waar eigenlijk geen definitief antwoord op is: Hoe is het leven ontstaan? Bestaat God? Waar gaat het met de wereld naartoe? Vragen die mensen altijd hebben beziggehouden. Het zijn de grote vragen van het leven. Vragen waar je hooguit een antwoord op kunt geven - je eigen antwoord of een voorlopig antwoord - maar nooit hét antwoord.

WEEK 41 - HIER STA IK VOOR
7 T/M 11 OKTOBER 2024

Voor je het weet roep je: ‘Dat zou ik nóóit doen!’ als een ander in jouw ogen verkeerd handelt. Maar meestal ontdek je pas als je een concrete keuze moet maken wat werkelijk diep zit. Bij welke wijn je echt geen water wilt doen.

 

Hoewel – als je onder druk komt te staan, als het tijd of geld gaat kosten of als je bang wordt? Houd je dat dan vol? Bij politici horen we veel ferme taal, maar wat blijft ervan over als er geregeerd moet worden?

 

Ook gelovigen kunnen erg principieel zijn, en daar worden ze dan ook op afgerekend. ‘Jij hoort toch bij de kerk, of bij de moskee, nou, dan hoor je toch ook ...’ Vaak krijg je bepaalde waarden onbewust mee van je ouders. Maar je kunt er ook dwars tegenin gaan, zeker als jongere. Wat een onzin dat je nooit schulden zou mogen maken, iedereen doet het! Een groepsgevoel is vaak gebaseerd op gezamenlijke principes: hier staan wij met z’n allen voor.

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W41.jpg

WEEK 42 - WAT KOST DAT?
14 T/M 18 OKTOBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W42.jpg

‘Daar hangt wel een prijskaartje aan...’ Hoe vaak hoor je dat niet. We leren om voortdurend af te wegen: wat is het me waard? Wat zijn de kosten? Heb ik het ervoor over? Je kunt niet alles. Wil ik dat vakantiebaantje wel als het me mijn hele zomer kost?

 

De waarde van sommige zaken is niet in geld uit te drukken. Vriendschap, (Gods) liefde, het leven zelf. En toch worden ze soms verhandeld. En wordt de waarde ervan uitgedrukt in een prijs die iemand wel of niet bereid is te betalen. Mensenhandel, orgaanhandel, draagmoeders, - je voelt dat er ergens iets wringt. Moet je oude mensen nog dure operaties laten ondergaan voor die paar jaar dat ze nog te leven hebben?

 

Ook in het klein wordt er gehandeld, in bijvoorbeeld loyaliteiten: als jij met haar omgaat ben ik je vriendin niet meer. Wat kost het om over een geheim te moeten zwijgen, om gevoelens te onderdrukken, om trouw te blijven, om te voldoen aan andermans eisen of om de lieve vrede te handhaven?

WISSELWEEK 43/44 - GRIEZELIG
21 OKTOBER T/M 1 NOVEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W43+44.jpg

In dit thema aandacht voor dingen die beangstigend zijn. Gebeurtenissen
waar je de rillingen van krijgt. Mensen die griezelig gevonden worden. Of werden. Beelden waarbij je huivert. Horrorfilms doen het goed, misschien wel omdat ze niet echt zijn.

 

Griezeliger zijn filmpje op internet waar in het echt huiveringwekkende dingen gebeuren. Hoe ga je daarmee om? Kun je je wapenen? Al als kind word je gewaarschuwd voor ‘enge mannen’. Maar hoe herken je die? En wat is het griezelige van sektes? Waarom zijn drugs zo eng?


De dood is griezelig, vinden veel mensen. Waarom eigenlijk? Spoken, geesten, bestaan ze echt? Of zijn het hersenspinsels van onze angst voor machten waarop we geen invloed hebben? Zoals onze hersens ook nachtmerries produceren, griezelig en levensecht. Met een diepere betekenis?

WEEK 45 - DE MOEITE WAARD
4 T/M 8 NOVEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W45.jpg

Als we vroeger op vakantie gingen, zeiden mijn ouders: de vakantie begint op
het moment dat we de voordeur uitstappen. Ook de reis is een onderdeel van de vakantie. Maar hoe zit het eigenlijk met al onze andere ritjes? Is de reis de moeite waard, of meestal een hinderlijke onderbreking, een kostbaar tijdsverlies?


Pelgrims beschrijven soms hun aarzeling om bij hun doel aan te komen. Ze willen niet dat hun reis voorbij is, ze willen niet dat het klaar is, achter de rug... Zolang je onderweg bent, is het goed. Zodra je aankomt is het voorbij. Dacht je steeds met een bepaald doel onderweg te zijn, wil je dat doel helemaal niet bereiken! Betekent dat doel dan zo weinig? Is de weg erheen dan het enige dat van belang is?


En als je hier bent gekomen om geld te verdienen, met de droom om ooit weer terug te keren naar je geboortegrond en je gaat nooit meer terug, was dan al het harde werken hier wel de moeite waard?

WEEK 46 - NIKS ZEGGEN
11 T/M 15 NOVEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W46.jpg

Alles openlijk zeggen, is niet in iedere situatie gewenst. Soms kun je maar beter je mond houden. Niet alleen omdat elk woord verkeerd kan uitpakken, maar ook omdat je met woorden de situatie alleen maar erger maakt in zo’n geval. Volwassenen verzwijgen soms iets. Toch voel je dat er iets niet klopt...


Niks zeggen, is soms flauw en laf. Soms ook juist goed. En dan zo’n ademloze stilte waarin je de betovering niet wilt verbreken...

 

Natuurlijk heeft iedereen geheimpjes. Soms heeft iemand een heel groot geheim en gaat daaronder gebukt. Niks zeggen kan ook een last betekenen.

WEEK 47 - VRAAG HET MAAR
18 T/M 22 NOVEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W47.jpg

‘Als je het niet snapt, moet je het vragen,’ zeggen leraren, maar leerlingen doen dat niet altijd. Dan lijk je zo dom. Stiekem is de klas dolblij als iemand het wel durft. Ook in andere situaties is hulp vragen moeilijk. Juist de mensen die het hard nodig hebben, doen het niet. Omdat niemand zwak wil zijn?

 

En wat is er aan de hand met die klasgenoot? Dat kun je het beste gewoon vragen. Maar ook daar voel je een drempel: hoe zal hij of zij reageren? Op internet een vraag stellen is makkelijker. De meest intieme vragen worden daar anoniem gesteld. Maar vind je daar ook een goed antwoord?

 

Er zijn ook mensen die makkelijk een verzoek doen. Onder het motto ‘je kunt het altijd vragen’ krijgen ze de gekste dingen voor elkaar. Geld vragen voor een goed doel vinden veel mensen geen punt. Voor jezelf iets vragen ligt moeilijker. En wat kun je eigenlijk aan God vragen? Sommige gelovigen hebben een hele verlanglijst. Anderen zeggen: ‘Vragen hoeft niet. God weet al wat je nodig hebt.’

WEEK 48 - RIJK!
25 T/M 29 NOVEMBER 2024

5DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W48.jpg

Rijkdom spreekt tot de verbeelding. Daarom wagen veel mensen graag een gokje in de loterij. Stel je voor: in één klap miljonair! Rijk zijn roept de gedachte op aan zorgeloosheid en alles kunnen doen wat je wilt. Toch liggen rijke mensen ook wakker, soms nog meer dan arme. Hoe meer je hebt, hoe meer je kunt verliezen. En het rare van geld hebben is, dat je steeds meer wilt.


Rijkdom roept jaloezie op. Aan de andere kant maak je makkelijk vrienden. Maar is het ze om jou te doen of willen ze vooral van je profiteren? Lastige vraag.
Wie rijk is, wordt anders behandeld. Soms onbewust. 


In de ogen van veel mensen uit ontwikkelingslanden zijn we hier allemaal rijk. Is dat terecht? Je rijk voelen, heeft niet altijd iets met geld te maken. Zo kun je je rijk voelen met goede vrienden. Misschien is iemand met weinig geld op een andere manier wel rijker.

bottom of page