top of page

THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

KERSTVIERING 2022 - GOED NIEUWS 

De titel van de Kerstviering van dit schooljaar is 'Goed nieuws' en sluit aan bij het thema in de weken voor de kerstvakantie. De bouwstenen zijn in oktober 2022 verspreid.

 

Het materiaal voor de Kerstviering is beschikbaar voor scholen die hiervoor betalen en is gemaild naar de bij ons bekende contactpersoon op de school.
Weet u niet wie de contactpersoon bij u op school is? Stuur ons dan gerust een mail, dan zoeken wij het voor u uit.

DE NIEUWE OASE JG03#01
21 NOVEMBER - 4 DECEMBER 2022

WEEK 47 - VERTEL
21 - 25 NOVEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W47.jpg

Verhalen zijn van alle tijden. En vertellers ook. Al hebben die nu concurrentie van de film. Ook een film vertelt een verhaal, maar op een andere manier.


Bijna elke school heeft wel een paar docenten die goede vertellers zijn. Dan
bof je als leerling. Je hangt aan zijn of haar lippen. Verhalen blijven makkelijker hangen en zijn leuker dan droge feitjes. Ook sommige leerlingen verstaan de kunst om smakelijke verhalen te vertellen.


Sprookjes, mythen en sagen, legenden of sterke verhalen spreken tot de verbeelding. Ook levensverhalen zijn vaak heel interessant. Veel verhalen hebben een diepere betekenis. En sommige worden van generatie op generatie doorverteld. Maar nu hebben we ook boeken. Sommigen houden meer van luisterboeken dan van lezen.
Zullen de vertellers uitsterven nu we elkaar korte berichtjes met foto’s sturen? Vast niet zolang er nog kampvuren en verjaardagsfeestjes zijn.

WEEK 48 - GEVEN 
28 NOVEMBER - 2 DECEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W48.jpg

Een themalijn voorafgaand aan het Sinterklaasfeest, volgens onderzoek nog steeds een van de belangrijkste Nederlandse feesten. Bij veel mensen gaat het bij dit feest om ‘krijgen’, maar de essentie van het feest is geven en verrassen. Geven maakt warm vanbinnen. En cadeautjes onderhouden de vriendschap.


Maar het is ook lastig, want waar moet het geven stoppen? En is geven altijd belangeloos, of wordt er iets terugverwacht? Een wederdienst, dankbaarheid? Of probeert iemand jou om te kopen?


Geven en ontvangen moeten in balans zijn om een samenleving draaiend te houden. Dat is ook in het dierenrijk zo, blijkt uit onderzoek (Frans de Waal):  apen geven onderlinge diensten (zoals ‘vlooien’ tegenover ‘bescherming’) om de rangorde in stand te houden. Maar is er ook zoiets als belangeloos geven. Stel je voor dat ouders voor alles wat ze hun kinderen geven, iets terug zouden willen. Toch voelen jongeren soms die verplichting.

DE NIEUWE OASE JG03#02
5 DECEMBER 2022 t/m 24 MAART 2023

WEEK 49 - VERBONDEN
5 T/M 9 DECEMBER 2022

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W49.jpg

Mensen zijn met elkaar verbonden. Als familie, gezinsleden, vrienden. En ook als leden van een kerk of vereniging, als inwoners van een stad of dorp, of als burgers van een land.


Maar verbonden zijn en je verbonden voelen, zijn verschillende dingen.
Soms voelt ‘verbonden’ als ‘gebonden’ en dan wil je er liever vanaf. En soms ga je heel bewust een band aan, bijvoorbeeld als je trouwt.


Vaak groeit verbondenheid. Je zit bij elkaar in de klas en wordt vrienden. Je was op vakantie veel samen, dus houd je contact. Je kent elkaar van vroeger en treft elkaar op sociale media. En als je emigreert, zoek je elkaar als Nederlanders toch weer op. Wat bindt ons Nederlanders eigenlijk? Ervaren nieuwkomers in ons land meteen die verbondenheid of moet zoiets ook groeien? In het buitenland zien ze je
als Europeaan, maar in hoeverre voelen we ons verbonden met al die andere Europeanen? In hoeverre voelen we ons wereldburger?

WEEK 50+51 - HOOP
12 T/M 23 DECEMBER 2033

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W50+51.jpg

Hoop doet leven, zeggen ze. Daar zit wat in. Want hoop geeft mensen veerkracht om weer op te staan als het mis gaat. Als je hoop hebt, houd je het langer vol in moeilijke situaties. In oorlogstijd of als je ernstig ziek bent. In een crisis heb je hoop nodig: het geloof dat de toekomst beter wordt. Hoop kleurt onze verwachtingen positief.


In de donkere decembermaand zijn we extra gevoelig voor hoopvolle signalen, voor lichtpuntjes om je aan op te trekken. Goede doelen doen het dan geweldig, want het voelt goed om anderen hoop te kunnen geven.


Hoop is vertrouwen. Geloof en hoop zijn nauw verbonden. Maar van tevoren weet je niet zeker of je hoop ook echt terecht is. Soms wordt de hoop de bodem in geslagen. En soms doe je iets ‘op hoop van zegen’. Omdat het beter is om iets te doen dan helemaal niets.

WEEK 2 - NIEUW!
9 T/M 13 JANUARI 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W02.jpg

Het begin van een nieuw kalenderjaar voelt als een nieuwe start, al draait het leven ook gewoon door. Er horen goede voornemens bij en het verlangen om te breken met fouten uit het verleden. Maar een echt nieuw begin maken, vraagt lef. Voortdurend worden we verrast met nieuwe vindingen en ontdekkingen.

 

Sommigen omarmen het nieuwe meteen, anderen zijn afwachtend, want nieuw is niet altijd beter. Dat geldt ook voor nieuwe ontwikkelingen. De intensieve landbouw blijkt ook heel wat problemen met zich mee te brengen.
 

Soms lijken dingen nieuw, maar ze zijn het niet. ‘Dat hadden wij vroeger ook,’ zegt je moeder misschien bij een nieuw, modieus kledingstuk.

 

Geloof lijkt iets van vroeger, maar kan juist ook een nieuwe manier van kijken zijn.

WEEK 3 - ANDERS DAN ANDERS
16 T/M 20 JANUARI 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W03.jpg

Bepaalde dingen lijken zo gewoon tot je iemand ontmoet met een heel andere kijk op het leven. Of met een heel ander leefpatroon. Je vindt het raar of je bent verrast: zo kan het dus ook. Excentriekelingen doen het goed op tv of in tijdschriften. Bij levens die niet over de geijkte paadjes gaan, kijken anderen hun ogen uit.


Wat beweegt mensen om zo eigenzinnig in het leven te staan? Om het vaak heel anders te doen dan hun ouders? In de jaren 60 waren het de hippies die zich afzetten tegen wat normaal gevonden werd. Hun lange haren waren onderwerp van gesprek. Toen verschenen de hanenkammen van de punkers. En nu? Hoe herken je nu de mensen die radicaal anders kiezen?

WEEK 4 - BELANGRIJKE MOMENTEN
23 T/M 27 JANUARI 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W04.jpg

Sommige momenten staan in je geheugen gegrift. Bij jou. Bij je familie. Of zelfs bij een heel volk. Je weet nog precies wat er gebeurde en waar je was op die dag. ‘Dat was nog vóór ik jou ontmoette,’ zeg je tegen je vriend of vriendin, en het lijkt alsof het gaat over een ander leven.

Zoals Zeeuwen soms nog spreken over vóór en na de ramp en de oudste generatie Nederlanders het heeft over vóór en na de oorlog, spreken we tegenwoordig eerder over ‘voor en na de crisis’. Hoewel, tegenwoordig zijn er nieuwe crises genoeg...
 

Er zijn momenten die bepalend zijn voor de rest van je leven: vanaf toen ging
het anders, was het leuker of juist niet. Soms betekent zo’n moment zelfs een ommekeer.

WEEK 5 - VLUCHTEN
30 JANUARI T/M 3 FEBRUARI 2023

Hoe is het om vluchteling te zijn? Hoe komt het dat je in eigen land niet meer veilig bent? Waar moet je naartoe? Waar ben je welkom? Problemen van vluchtelingen zijn ver van ons bed, hoewel die problemen sinds de oorlog in Oekraïne wel heel dichtbij zijn gekomen.

 

Maar het gevoel te willen vluchten, kennen we. ‘Ik ga ergens anders wonen!’ roepen jongeren soms. Ze zijn het gedoe thuis zat. Maar echt weg wil je niet. Toch zijn er jongeren die wel het huis uit vluchten.


Wegkijken bij problemen is ook een vorm van vluchten. Of eroverheen praten. Of net druk bezig zijn als je iemand ziet van wie de moeder net gestorven is – want wat zeg je dan? Of uitvluchten verzinnen. Er zijn er die naar binnen vluchten: als het moeilijk wordt, kruipen ze in hun schulp. Ze haten ruzie. Of vinden het lastig om te praten.

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W05.jpg

WEEK 6 - WAT ZEGGEN CIJFERS?
6 T/M 10 FEBRUARI 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W06.jpg

Cijfers en getallen, ze lijken zo objectief. Maar ze hebben gevoelswaarde. Niet voor niets wordt iemand die dom is uitgescholden voor een ‘nul’. En hoge aantallen betekenen vaak overmacht of weelde. Toch is nummer één de beste! Hoewel de cijfers voor schoolprestaties weer andersom worden uitgedrukt. Wat kunnen die cijfers een terreur uitoefenen op (zwakke) leerlingen. Alles hangt er vanaf.


Onze democratie is gebaseerd op de macht van het getal. Maar heeft de meerderheid wel altijd gelijk? De wetenschap staat of valt met getallen en statistieken. Ook voor de economie zijn cijfers belangrijk. Meten is weten. Sommigen hebben veel vertrouwen in cijfers. Maar hoe betrouwbaar zijn ze?

WEEK 7 - LIEFDE
13 T/M 17 FEBRUARI 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W07.jpg

‘Ik hou van jou,’ is een veelvoorkomend zinnetje in popliedjes en films. Maar wat betekent het? Wanneer de vlinders in je buik tot rust zijn gekomen, is de liefde dan over? Of begint die dan juist?


Liefde is belangrijk en doet wat met je, zowel de liefde die je geeft als de liefde die je krijgt. Je wordt milder, aardiger, vergevingsgezinder, maar misschien ook wel jaloers. Wanneer iets met liefde voor je gekocht is, maakt het niet uit hoe duur het is. Je vindt het mooi, want de liefde maakt het verschil.


God is liefde, wordt er gezegd. Er bestaat iets als vaderliefde en moederliefde en de liefde van kinderen voor hun ouders. En natuurlijk hou je ook van je vrienden. Al is dat weer anders dan van die ene speciale. Ook hou je misschien zielsveel van je hond of je poes of je paard.

WISSELWEEK 8/9 - WAARDERING
20 T/M 24 FEBRUARI 2023/27 FEBRUARI T/M 3 MAART 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W08+09.jpg

Vinden ze me leuk? Kunnen ze mijn humor waarderen, of mijn kleren? Ben ik stoer genoeg? Allemaal vragen die te maken hebben met waardering. Want wat kun je opfleuren van een complimentje over je kleren of je haar.

 

Eigenlijk doen we van alles voor een beetje waardering. Je slooft je uit voor iemand in de hoop dat het gehonoreerd wordt. Je doet dingen die je uit jezelf niet zou doen, maar je hoopt ermee te scoren in de groep. En als je iets aardigs voor een ander doet, weegt het zwaar als de waardering daarvoor uitblijft.


Kritiek wordt meestal niet gewaardeerd, complimentjes daarentegen vallen in de smaak. Je hoeft niet met een cadeautje te komen om je waardering te laten merken. Toch zijn we niet altijd royaal met het tonen van onze waardering. Een bedankje is een kleine moeite, maar je denkt er niet altijd aan. Je went aan sommige dingen. Dat je moeder lekker kookt of voor je wast, is zo gewoon.

WEEK 10 - M/V
6 T/M 10 MAART 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W10.jpg

De discussie over mannen en vrouwen en alles wat daar tussenin zit in het
brede gender-spectrum is erg actueel. Toiletten die vroeger vanzelfsprekend gescheiden waren, worden gemengd. Gelijke kansen worden sterk benadrukt, ook al zijn mannen en vrouwen niet gelijk. Maar waarom worden vrouwen dan nog altijd minder betaald voor hetzelfde werk? Waar ligt dat aan?


Je wordt geboren als jongen of als meisje, en dus speel je met autootjes of met poppen. Aangeleerd of natuurlijke interesse? Als meisje weet je niet hoe het voelt om een jongen te zijn, en andersom. Want verschillen zijn er, niet alleen fysiek. In een jongensklas is de sfeer anders dan in een meisjesklas. Er wordt wel gemompeld dat de wereld beter af zou zijn met alleen vrouwen aan de leiding. Maar vrouwen missen misschien de openlijke agressie van mannen, ze zijn soms heel geniepig. Wat is girlpower? Waar zijn de jongens die gewoon durven huilen?

WEEK 11 - PRIVÉ
13 T/M 17 MAART 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W11.jpg

Gedachten zijn vrij! Je mag denken wat je wilt, want een ander kan je gedachten niet vangen. Raden misschien wel, maar dat hangt er vanaf hoezeer je een open boek bent of niet. Wat laat je van jezelf zien? Welke geheimen heb je, waarin je beslist geen anderen zult laten delen? Wat houd je voor je en wat zeg je gewoon? Hoe open ben je? Heb je het hart op de tong of klap je gauw dicht?


Op allerlei gebieden staat privacy onder druk. Je mag wel zeggen wat je wilt, maar kun je de consequenties overzien? Je kunt heel je hebben en houden op internet kwijt, maar wie zal het lezen? Of krijg je er later toch spijt van als je al te openhartig bent geweest? Hoe kwetsbaar ben je in de tijd van sociale media en satellieten?

WEEK 12 - NIET VERGETEN! 
20 T/M 24 MAART 2023

3DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W12.jpg

In je eigen geschiedenis zijn er van die momenten, gebeurtenissen en personen,
die je persé wilt onthouden. Hoewel jongeren over het algemeen meer op de toekomst zijn gericht – en een korter verleden hebben – bewaren ook zij bepaalde herinneringen graag. Herinneringen aan een bijzondere vakantie, een betekenisvolle ontmoeting in de trein, een overleden familielid. Aan een relatie die uitging of aan het moment dat het aanging.

 

Ouders en oudere familieleden hebben meer verleden en willen dat soms graag delen. Dat kan irritant zijn (nee, niet wéér die verhalen over vroeger!), maar ook tot nadenken stemmen. Dan zijn er de (al dan niet religieuze) feest- en gedenkdagen die je bepalen bij zaken die niet vergeten mogen worden. Vrolijke zoals Leidens ontzet, trieste zoals WOII of de slavernij. Sommige gebeurtenissen werden jarenlang ‘vergeten’, zoals de bezetting van Indonesië en de uitroeiing van homo’s en zigeuners. En heeft dat gedenken invloed, leer je er iets van voor het heden en voor de toekomst?

bottom of page