THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

KERSTVIERING 2022 - GOED NIEUWS 

De titel van de Kerstviering van dit schooljaar is 'Goed nieuws' en sluit aan bij het thema in de weken voor de kerstvakantie. De bouwstenen worden medio oktober 2022 verspreid.

 

Het materiaal voor de Kerstviering is beschikbaar voor scholen die hiervoor betalen en wordt gemaild naar de bij ons bekende contactpersoon op de school.
weet u niet wie de contactpersoon bij u op school is? Stuur ons dan gerust een mail, dan zoeken wij het voor u uit.

DE NIEUWE OASE JG03#01
22 AUGUSTUS - 4 DECEMBER 2022

STARTWEEK  34/35/36 - WELKOM
29 AUGUSTUS T/M 9 SEPTEMBER

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W34+35+36.jpg

Na de zomervakantie lopen er weer veel nieuwe leerlingen door de gangen. Onwennig, alles is nieuw. Wat is het fijn als je als brugklasser een beetje begrip ontmoet van oudere leerlingen. Dan voel je je welkom en sneller thuis. 

 

Wie ooit als nieuweling in een bestaande klas kwam, zal het herkennen: dat onzekere gevoel. Je hoopt dat ze je accepteren. En je bent blij als iemand je wegwijs maakt. Wat moeten we doen om leerlingen het gevoel te geven dat ze welkom zijn? En is iedereen welkom op school? Toptalent én probleemleerlingen? Er zijn deurmatten waar met grote letters ‘Welkom’ op staat. Maar dat betekent niets. Of je je ergens welkom voelt, hangt van de houding van de bewoners af.


In sommige buurten voel je je niet welkom. Hoe komt dat? Zouden asielzoekers en vluchtelingen zich welkom voelen in Nederland? Iemand een warm welkom geven, hoe doe je dat?

WEEK 37 - AANPAKKEN
12 - 16 SEPTEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W37.jpg

Aanpakken is soms het enige dat helpt. Als je er slecht voor staat. Of als je een probleem hebt. Als er thuis iets moet veranderen. Of als je je telkens aan iets ergert en daar nooit iets van zegt. Maar iets aanpakken kost energie. En vraagt lef.
 

De meeste mensen schuiven moeilijke dingen liever voor zich uit. En ze nemen zich wel het beste voor in het nieuwe schooljaar, maar het dan ook echt doen, valt niet mee.


Problemen aanpakken roept weerstand op. Niet iedereen wil verandering. Maar soms is het ook een opluchting. Eindelijk eens iemand die iets doet. Dan zie je anderen opveren. Ze gaan meedoen. En dan wordt er ineens een heleboel werk verzet. Oeverloze praatjes, eindeloos gediscussieer, vage dromen... Zo kom je er niet volgens de aanpakkers. Ze zeggen: ‘Niet lullen, maar poetsen!’ Maar een plan van aanpak is ook noodzakelijk. In het wilde weg beginnen, heeft geen zin.

WEEK 38 - BUREN
19 - 23 SEPTEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W38.jpg

Een goede buur is beter dan een verre vriend, een slechte buur is stressfactor no. 1. Burenoverlast is berucht en een burenruzie hakt er flink in. Maar je hebt ook burenhulp: goede buren helpen elkaar met van alles. Het is wel lastig naast elkaar te leven als je een ander leefpatroon hebt. Andere gewoontes kunnen storend zijn. En arm en rijk in één buurt, gaat dat samen? Mensen wonen het liefst naast iemand die in ‘hun eigen straatje’ past. Het gras bij de buren is altijd groener. Of niet?


We leven meer langs elkaar heen dan vroeger. Een buurtfeest is een ontmoetings- plek. Maar er blijven altijd figuren bij wie je liever uit de buurt blijft. Hoe zit het met de achterstandswijken die er toch nog altijd zijn?

 

Je kunt het begrip ‘buren’ ook groter zien: doordat afstanden kleiner worden, is de groep buren op wereldniveau groter geworden. Is er wantrouwen of loyaliteit? Hoe zit het met buurlanden? Rusland viel buurland Oekraïne in, begin dit jaar. Hoe is het gesteld met de verhoudingen tussen Oost en West?

WEEK 39 - EMOTIES
26 - 30 SEPTEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W39.jpg

Het is de week tegen pesten. Een beladen onderwerp, maar dus ook vol emoties. Wat zit er achter het pesten? Waarom zijn er altijd meelopers? En welke emoties kent degene die gepest wordt?


Emoties kun je onderdrukken, maar dat lukt niet altijd. Ze kunnen aan je vreten, zonder dat je dat in de gaten hebt. Je kunt ze oppotten. Dan kan één kleine aanleiding al genoeg zijn om te ontploffen. Je kunt ze er ook meteen uit gooien. Dat lucht op, maar niet alle manieren zijn handig: er meteen op los timmeren als je boos bent, lost niets op.


Emoties kun je delen: samen huilen geeft troost. Samen juichen bij een goal maakt de vreugde groter. En je steekt elkaar aan: angst lijkt besmettelijk, woede roept woede op. Emoties sussen, is het moeilijkste wat er is.

WEEK 40 - TALENT
3 - 8 OKTOBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W40.jpg

Talentenjachten op tv. Danstalenten, zangtalenten, topkoks, topmodellen, heel Nederland geniet en levert kritiek. Wat opvalt, is dat sommigen overtuigd zijn van hun kunnen, terwijl ze er niets van bakken. Anderen blijken onverwachte talenten te bezitten.

 

Maar er is meer dan toptalent. Ieder mens heeft wel een sterke kant. De een is een begaafd spreker, de ander heeft aanleg om met mensen om te gaan, iemand anders is een begenadigd keeper.


School is een plek waar jongeren talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Vaak vind je leuk waar je goed in bent. Maar niet elk talent komt tot zijn recht. Bepaalde talenten worden ondergewaardeerd. En om iets te bereiken is talent alleen niet genoeg. Je moet er ook voor gaan, kunnen doorzetten. En soms moet je heel diep graven voor je je eigen talent ontdekt.


Woensdag is het de dag van de leraar. Welke talenten heeft een goede leraar?

WEEK 41 - SLIM
10 - 14 OKTOBER 2022

Slimme mensen zijn niet voor één gat te vangen: als iets op de ene manier niet lukt, dan doen ze het anders. Slim zijn betekent niet per se hoogopgeleid. Denk maar aan ‘boerenslimheid’. En iemand die ‘laaggeletterd’ is, kan dat soms slim verbergen.
 

Wie niet sterk is, moet slim zijn. Dat ontdekken kinderen al jong. Mensen met weinig macht en invloed kunnen met slimheid veel bereiken.
 

Soms kan het slim zijn om je wat dommer voor te doen. Bij superieuren die het niet kunnen hebben dat iemand slimmer is, bijvoorbeeld. Ook vrouwen passen die tactiek wel eens toe. Of slimme kinderen die niet boven het maaiveld uit willen steken.
 

Deze week is het ‘Wereldmeisjesdag’; moet je als meisje extra slim zijn om iets te bereiken? Meisjes doen het vaak beter op school - ligt dat aan hun slimheid of aan hun ijver?

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W41.jpg

WISSELWEEK 42/43 - LACHEN
17 - 21 OKTOBER/24 - 28 OKTOBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W42+43.jpg

Een thema over humor en vrolijkheid. Dat serieus wordt als het om het pesterige lachen van treiterkoppen gaat. Belachelijk gemaakt worden, doet pijn.


‘Blijven lachen!’ zeggen ze soms. Wie lacht, blijft overeind als het moeilijk is. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Lachen door je tranen heen, zo is het. Maar ook: ‘Wie het laatst lacht, lacht het best.’ Misschien een troost in zware tijden.


Lachen is gezond. Je bent ‘opgeschud’ na een flinke lachbui. Goed voor je humeur! Er schijnt zelfs ‘lach-therapie’ te bestaan! En weleens de slappe lach gehad? Je kunt niet meer ophouden! Er is verschil tussen ‘holle lol’ en de spot waarmee de cabaretier de wereld bekijkt. Kun je overal een grap over maken? Humor is een sterk wapen: kritiek verpakt in humor heeft veel effect. Maar het kan ook riskant zijn om de spot te drijven met mensen of gebeurtenissen.

WEEK 44 - GROEIEN
31 OKTOBER - 4 NOVEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W44.jpg

Groei is overal om je heen. Als jongere blijken je kleren opeens te klein. Als de winterkou weer uit de lucht is, slaat de natuur weer aan het groeien. En na een economische crisis wordt er altijd weer groei verwacht. Hoe zit het met andere crises in de wereld?


Bij het groeien der jaren, groei je ook geestelijk. Je denkt niet meer zo kinderlijk, gaat de dingen anders zien. Je groeit in ervaring. En kennis. Kortom, je bent op weg naar volwassenheid.


Vrede moet groeien, wordt er gezegd. Maar hoe voorkom je dat onvrede groeit? Bij een groeiende economie groeit ook de welvaart. Stilstand is achteruitgang. Maar moeten we dan altijd maar groeien?


Deze week is het dankdag: een dag in het jaar om stil te staan bij alles wat groeit en bloeit en dankbaar te zijn voor het voedsel dat de aarde voortbrengt.

WEEK 45 - RESPECT
7 - 11 NOVEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W45.jpg

Respect, een veel gehoord woord. Mensen willen ruimte voor hun mening
en waardering voor wie ze zijn. Maar elkaar respecteren in een veelkleurige samenleving is nog niet zo eenvoudig.


‘Respect man!’ zeggen mensen gemakkelijk. Maar verdient iemand dat respect ook? Respect eisen is makkelijker dan respect geven. Met een grote mond kun
je wel proberen respect af te dwingen, maar het gaat om wat je dóét. Ook bij topsporters of popsterren.


Is het respectloos om ouderen met een voltooid-leven-wens een pil te geven?
Of getuigt juist het omgekeerde van geen respect? Respectvol omgaan met vrouwen, daar schort het nogal eens aan. Net als respectvol omgaan met de natuur. Ook respect opbrengen voor een andere mening of overtuiging ligt soms moeilijk. Maar het is de enige manier waarop je kunt samenleven.

WEEK 46 - ONDER INVLOED
14 - 18 NOVEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W46.jpg

Wij denken graag dat we zelf onze eigen onafhankelijke koers in het leven bepalen. Maar we worden door van alles en nog wat beïnvloed.


Bij ‘onder invloed’ denk je allereerst aan drank en drugs. Grote verleiding voor jongeren, waar ouders en leerkrachten zich terecht zorgen over maken. Zorgen zijn er soms ook over de invloed van games die bij sommigen zoveel tijd opslokken dat je van een verslaving kunt spreken.

 

Er zijn ook mensen die in de ban zijn geraakt van het gokken. Maar ook vrienden hebben invloed, ten goede of ten kwade. Als sociale dieren is het moeilijk om ons niet te laten beïnvloeden door wat anderen vinden of van ons willen.

 

Ouders hebben hun eigen invloed, nog meer door wat ze niet, dan door wat ze wel hardop zeggen. En wat voor invloed hebben sociale media op ons?

WEEK 47 - VERTEL
21 - 25 NOVEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W47.jpg

Verhalen zijn van alle tijden. En vertellers ook. Al hebben die nu concurrentie van de film. Ook een film vertelt een verhaal, maar op een andere manier.


Bijna elke school heeft wel een paar docenten die goede vertellers zijn. Dan
bof je als leerling. Je hangt aan zijn of haar lippen. Verhalen blijven makkelijker hangen en zijn leuker dan droge feitjes. Ook sommige leerlingen verstaan de kunst om smakelijke verhalen te vertellen.


Sprookjes, mythen en sagen, legenden of sterke verhalen spreken tot de verbeelding. Ook levensverhalen zijn vaak heel interessant. Veel verhalen hebben een diepere betekenis. En sommige worden van generatie op generatie doorverteld. Maar nu hebben we ook boeken. Sommigen houden meer van luisterboeken dan van lezen.
Zullen de vertellers uitsterven nu we elkaar korte berichtjes met foto’s sturen? Vast niet zolang er nog kampvuren en verjaardagsfeestjes zijn.

WEEK 48 - GEVEN 
28 NOVEMBER - 2 DECEMBER 2022

3DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W48.jpg

Een themalijn voorafgaand aan het Sinterklaasfeest, volgens onderzoek nog steeds een van de belangrijkste Nederlandse feesten. Bij veel mensen gaat het bij dit feest om ‘krijgen’, maar de essentie van het feest is geven en verrassen. Geven maakt warm vanbinnen. En cadeautjes onderhouden de vriendschap.


Maar het is ook lastig, want waar moet het geven stoppen? En is geven altijd belangeloos, of wordt er iets terugverwacht? Een wederdienst, dankbaarheid? Of probeert iemand jou om te kopen?


Geven en ontvangen moeten in balans zijn om een samenleving draaiend te houden. Dat is ook in het dierenrijk zo, blijkt uit onderzoek (Frans de Waal):  apen geven onderlinge diensten (zoals ‘vlooien’ tegenover ‘bescherming’) om de rangorde in stand te houden. Maar is er ook zoiets als belangeloos geven. Stel je voor dat ouders voor alles wat ze hun kinderen geven, iets terug zouden willen. Toch voelen jongeren soms die verplichting.