top of page

THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

DE NIEUWE OASE JG03#03
27 MAART t/m 21 JULI 2023

WEEK 13+14 - ZWAK OF STERK?
27 MAART T/M 7 APRIL 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W13+14.jpg

Wat is zwak en wat sterk? Het lijkt eenvoudig, maar schijn bedriegt. Want die macho die zich zo sterk voordoet, heeft soms een klein hartje.

 

Het sterke van sommige mensen is niet hun spiermassa, maar hun geest. Die zijn mentaal sterk. Ze zeggen wel: ‘Jongens zijn sterk, meiden zwak.’ Dan gaat het vooral om fysieke kracht. Al zijn er ook meisjes die het op dat gebied winnen. Maar de kracht van meisjes ligt vaak ergens anders, op sociaal en verbaal gebied. Meiden praten je zo omver.


Iemand die er sterk uitziet maakt indruk. Maar je vuisten gebruiken, is dat wel zo sterk? Misschien ben je sterker als je problemen of tegenstellingen op een andere manier oplost. En is het zwak om toe te geven dat je iets moeilijk vindt? Of om te huilen? Het kan ook heel sterk zijn.

WEEK 15 - WAT KIES JE?
11
T/M 14 APRIL 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W15.jpg

Kiezen is lastig in een wereld waar veel te kiezen valt. De keus voor een appel of een peer is onbelangrijk.

 

Anders ligt dat met het kiezen van een opleiding
of profiel. Je ouders kun je niet kiezen, maar je vrienden wel. Soms kies je die bewust, maar soms beland je vanzelf in een vriendschap. In winkels is er een enorm aanbod van artikelen. Keuzestress kun je krijgen van al die mogelijkheden. Kijk je naar prijs of kwaliteit? Of weeg je ook mee of het biologisch is of fairtrade?


Kiezen is verliezen: je moet dat wat je niet kiest loslaten. Maar wie niet kiest, kiest eigenlijk ook. Ook dan vallen er mogelijkheden weg. Er zijn mensen die zeggen dat je nooit fout kunt kiezen omdat aan alles wel een positieve kant zit. Toch wordt er ook gezegd dat je soms moet kiezen tussen twee kwaden.

WEEK 16 - DAT IS MENSELIJK
17 T/M 21 APRIL 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W16.jpg

Er zijn van die typisch menselijke trekjes. Ergens onderuit proberen te komen en de schuld afschuiven op een ander, bijvoorbeeld. Of gevoelig zijn voor jaloezie. Steeds hoger willen komen en verder reiken, tot je net dat ene stapje te ver gaat. Je laten verleiden ondanks alle goede voornemens. Toegeven aan je nieuwsgierigheid tot je je neus stoot. Een fout maken maar dat juist niet toegeven. Je vergissen.

 

We herkennen het bij onszelf, vinden het niet kloppen, maar het hoort bij ons mensen. ‘Dat is menselijk,’ zeggen we vergoelijkend. Zo zijn we nu eenmaal. Maar menselijk is ook ‘humaan’. Iemand op een menselijke manier behandelen, betekent dat je op een menswaardige manier met hem of haar omgaat.

 

Menselijk is menslievend en sociaal, en klinkt mooi. Waarin zijn we anders dan dieren? En wanneer zijn we eigenlijk beestachtig bezig? Is menselijkheid een hoogstaande norm, waarvoor je je best moet doen? Of is menselijkheid een excuus voor alle falen?

WEEK 17 - MIJN GROTE VOORBEELD
24 T/M 28 APRIL 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W17.jpg

Als je jong bent, zoek je mensen om je aan te spiegelen. Sporters die de top bereikt hebben, popartiesten, fotomodellen of filmhelden. Maar ook iemand uit je eigen omgeving kan een rolmodel zijn: een inspirerende docent, een oom met een eigen zaak, een buurvrouw die directeur is geworden, en soms... een vader of een moeder.


Je wilt het later net zo doen als zij. Of... juist niet. Want er zijn ook foute voorbeelden, zoals een graatmager model aan wie sommige meisjes zich spiegelen. In hoeverre heeft het invloed als jouw grote voorbeeld rookt of overmatig drinkt? Of zich juist inzet voor een goed doel?

WEEK 19+20 - UIT ELKAAR
8 T/M 17 MEI 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W19+20.jpg

Scheiden doet lijden – wat het ook is, een conflict tussen vrienden, ouders die uit elkaar gaan, een relatie die wordt verbroken, een afscheid voor langere tijd, het overlijden van een familielid of vriend – altijd is er pijn en verdriet. Hoe moet je dan verder met de eenzaamheid, het onbegrip, het gemis?


Dit thema bestaat uit twee delen en beslaat twee weken. We putten voor het eerste deel uit de verhalen in 1Samuel, t/m 2Samuel 1. Dan gaat het over de verwijdering tussen mensen: Angst drijft mensen uit elkaar: de angst om macht te verliezen, om minder goed te zijn dan een ander, het succes van een ander. Dit alles wordt duidelijk in de verhalen rond Saul en David, die uitlopen op definitief verlies.

Het tweede deel van dit thema is aan de orde in de week voor Hemelvaartsdag. Deze drie dagen voor Hemelvaart borduren we op het thema voort, maar dan met een korte verhalenreeks uit het evangelie naar Johannes. Jezus’ scherpe boodschap brengt een splitsing aan tussen zijn leerlingen: sommigen trekken zich terug, anderen blijven. Jezus bereidt zijn leerlingen voor op zijn dood: ‘onze wegen scheiden, maar jullie kunnen mij zichtbaar maken door liefdevol met elkaar om te gaan.’
 

Jezus’ dood heeft een scheiding gebracht tussen hem en de leerlingen. Toch blijven ze geestelijk met elkaar verbonden. Kan dat ook in het gewone leven? Of is het uiteindelijk toch ‘uit het oog, uit het hart’?

WEEK 21+22 - DAT MOTIVEERT
22 MEI T/M 2 JUNI 2023

Hoe raakt een mens gemotiveerd? En hoe kun je iemand anders motiveren? Een complimentje geeft vaak vleugels. Of het feit dat iets lukt.

Maar het omgekeerde komt ook voor: soms kun je juist fanatieker worden van tegenwerking of tegenslag.
 

Het feit dat anderen het ook doen, kan motiveren om een bepaalde stap te zetten: als er één schaap over de dam is... Maar ook saamhorigheid en het gevoel dat je er samen de schouders onder zet.


Het verhaal van een enthousiast iemand inspireert. Maar het kan ook een film zijn die interesse voor iets wekt en aanzet tot bepaalde keuzes. Sommige mensen putten energie uit een droom die ze willen verwerkelijken. En als er íéts is wat motiveert, is het de liefde. Voor hem of haar doe je soms dingen die je niet voor mogelijk hield.

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W21+22.jpg

WEEK 23 - DWARS
5 T/M 9 JUNI 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W23.jpg

Je hebt allemaal wel eens dat je dwars bent. Dan wil je net iets anders dan
je ouders. Dan zet je je af tegen de gangbare mening. Tegen gewoontes en verwachtingen. Dan geef je tegengas in de klas. Het roept ergernis op en kan uit de hand lopen, maar het hoort ook bij een gezonde ontwikkeling. Zo ontdek je wat je wilt en wie je bent en waar de grenzen liggen.


Het is rot als je het gevoel hebt dat iemand je tegenwerkt. Maar verzet tegen het vanzelfsprekende heeft ook een goede kant: dan kan er verandering komen. Al vraagt het moed om ergens tegenin te gaan.

WEEK 24 - MUREN
12 T/M 16 JUNI 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W24.jpg

Niets is zo frustrerend als op muren stuiten. Muren blokkeren, staan het contact in de weg. Mensen die muren neerzetten, doen dat vaak om zich te beschermen.

 

Maar soms wakkeren deze muren het wantrouwen juist aan. De Chinese muur is beroemd, de muur die de Israëli’s van de Palestijnen scheidt berucht. Net zo berucht was de Berlijnse muur die in ‘89 viel. Oost en West vielen elkaar in de armen. Maar sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de spanning tussen Oost en West weer helemaal terug. En ook de muur die de VS aan de grens met Mexico heeft gebouwd is een teken van wantrouwen en scheiding der geesten.


Muren bestaan niet altijd uit beton of baksteen. Ze bestaan ook in onze gedachten. Ze zijn daar waar groepen denken in termen van ‘wij’ en ‘zij’. Muren van vooroordelen. En soms bouwt iemand een denkbeeldige muur om zichzelf. Dan is hij of zij onbereikbaar. Iemand die naar een opening zoekt, staat opeens voor afweergeschut.

WEEK 25 - ONDERZOEKEN
19 T/M 23 JUNI 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W25.jpg

Als je een nieuw huisdier krijgt, begint het meteen voorzichtig de onbekende ruimte te onderzoeken. En mensen zijn net zo. De een gaat er recht op af, de ander heeft meer tijd nodig. Dat geldt voor plekken, situaties, groepen en personen. Eerst even kijken, aftasten: wie zijn dit, hoe werkt het hier?


Fabrikanten onderzoeken de markt voordat ze een nieuw product lanceren. Bijvoorbeeld door jongeren gratis te laten proeven en hun reacties te verzamelen. Er zijn indrukwekkende verkenningstochten gemaakt naar onbekende gebieden op onze planeet en zelfs daarbuiten. Maar het verkennen van een nieuwe school of vakantiebestemming kan ook heel spannend zijn.

 

Jong zijn betekent op het punt staan onbekende gebieden te verkennen: betaalde arbeid, liefdesrelaties, misschien alcohol of drugs, zelfstandig reizen, enzovoort. Eng of opwindend, of allebei? Via boeken of films kun je veilig vanuit je stoel talloze werelden verkennen.

WEEK 26 - WEG ERMEE
26
T/M 30 JUNI 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W26.jpg

We vinden al gauw dat iets of iemand maar weg moet. Een gaatje in je kleding? Na de maaltijd nog eten over? Oude spullen van oma? Weg ermee! Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om zuinig om te gaan met energie, hergebruik en beperking van afval.


Ook mensen kunnen zich soms ‘afgedankt’ voelen als ze niet meer voldoen - als de liefde over is, als ze niet mee kunnen komen met de rest, bij een ontslag of als ze oud zijn geworden. Een voetbaltrainer moet vaak na een paar verloren wedstrijden al ‘weg’. En wat te zeggen van vreemdelingenhaat en de groeiende roep dat Nederland vol is.
 

Soms is iets radicaal wegdoen ook goed: weg met die sigaretten, drank en drugs. Ook kan grondig opruimen en wegdoen wat je niet meer nodig hebt, opluchten en ruimte geven.

SLOTWEEK 27/28/29 - ZON
3 T/M 21 JULI 2023

3DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W27+28+29.jpg

Mensen zoeken graag de zon op. Behalve die enkeling die er allergisch voor is. Zonder zon geen licht, geen groei, geen bloei. Echte zonaanbidders verheugen zich op een lekker dagje strand. Maar zo zorgeloos in de zon liggen als 50 jaar geleden doen we niet meer.


Al is dagelijks een beetje zon juist goed voor de aanmaak van vitamine D. Zon maakt het leven lichter, ook figuurlijk: op een zonnige dag zijn mensen vrolijker. We spreken over het ‘zonnetje in huis’. En over een beetje zon brengen in iemands leven. Zon staat voor warmte, en die symbolische rol duikt op in allerlei verhalen.

 

Maar zon zorgt ook voor levensenergie. Wij mensen van de 21e eeuw weten dat er ooit een tijd komt dat de zon uitdooft, al duurt dat volgens de wetenschappers nog heel erg lang. Soms vraag je je af hoe dat dan moet met het leven op aarde. Maar misschien hangt ons leven toch niet helemaal af van de zon?

bottom of page