THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

DE NIEUWE OASE JG01#03

12 APRIL - 23 JULI 2021

WEEK 15 - VRIJ
12 - 16 APRIL 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W15.jpg

Vrijheid, misschien wel een van de meest begeerde dingen van het moment, na alle beperkingen die ons zijn opgelegd door de coronapandemie. Je merkt het in de groeiende onvrede over de geldende maatregelen. De drang naar vrijheid is de voedende factor.

 

Ons land wordt van oudsher wel een onderdeel van ‘het vrije Westen’ genoemd. ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ is de slogan van de Franse Revolutie, die nog altijd naklinkt in onze geschiedenis. Maar is die vrijheid dan zo duidelijk bereikt? Zijn er niet heel wat mensen, die gebukt gaan onder moeilijke economische omstandigheden? Zeker nu…

 

Vrijheid is een lastig begrip, want vrijheid heeft consequenties. Alleszins de moeite waard om er een week lang met de leerlingen bij stil te staan!

WEEK 16 - SCHULDIG?
19 - 23 APRIL 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W16.jpg

Er gaat van alles mis. Niet alleen in de ‘grote’ wereld, maar ook in ieders persoonlijk leven. Soms zelfs met de beste bedoelingen. Een woord valt verkeerd - om over rotopmerkingen maar te zwijgen. Je schiet tekort tegenover een vriend of vriendin.

 

Je maakt fouten en verkeerde inschattingen. Kun je daar dan iets aan doen? Je bent toch ook maar een mens? Ben je echt schuldig aan wat er fout gaat?
 

En al die problemen in de wereld: ziektes, ongelukken, misbruik, racisme, discriminatie milieuvervuiling, de plastic soep… Moet je je schuldig voelen over dingen, waar je zelf niet heel veel aan kunt doen? Hoe zwaar drukt alles op onze schouders?

WEEK 17 - VERTROUWEN
26 - 30 APRIL 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W17.jpg

Vertrouwen is een basisvoorwaarde voor een gezond en gelukkig leven. Je kunt denken: ‘Het komt wel goed’. En meestal is dat ook zo. Maar soms ook niet. Vertrouwen is mooi, maar je kunt ook te goed van vertrouwen zijn.

 

Ga je de problemen die er op je weg komen, oplossen? Om daar 'ja' op te zeggen, heb je zelfvertrouwen nodig. Zelfvertrouwen heb je niet zomaar. Dat moet je opbouwen. Door de ervaring dat er dingen lukken. Door bemoediging van volwassenen. Door complimentjes en successen.

 

Aan vertrouwen bouw je je leven lang. 

WEEK 19 - AFSCHEID
10 - 12 MEI 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W19.jpg

‘Afscheid nemen is een beetje doodgaan,’ zegt het spreekwoord. En andersom: doodgaan is het ultieme afscheid. In deze week van Hemelvaartsdag is dat het kernpunt: Jezus die na zijn dood en opstanding afscheid neemt van zijn leerlingen en toch op een andere manier bij ze blijft. Dat laat ons deze drie dagen stilstaan bij allerlei vormen van afscheid: ingrijpende en minder ingrijpende.

 

Hoewel… het is altijd wel een beetje ingrijpend. En er zijn zoveel momenten in een mensenleven waarop je afscheid neemt van iets of iemand! Het doet altijd een beetje zeer. Maar het opent ook de deuren naar nieuwe kansen.

WEEK 20+21 - WAT BEZIELT JE?
17 - 28 MEI 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W20+21.jpg

Wat drijft mensen? Waarom doen ze wat ze doen? Wil je mensen en hun daden begrijpen, dan zijn dat de kernvragen. Vaak klinkt ‘Wat bezielt je’ negatief en kritisch. Wat bezielt relschoppers om vernielingen aan te richten? Wat bezielt machthebbers om op hun onderdanen te schieten? Krachten als angst, jaloezie of begeerte wellen in mensen op. Maar ook medelijden, liefde, heilige verontwaardiging en onstuitbaar enthousiasme.

 

In de week voor Pinksteren kijken we ook zeker naar die spirit van positieve wil, van mensen die geïnspireerd door Jezus hun weg zijn gegaan.

 

Dit thema gaat door in de week na Pinksteren. Want bezieling brengt ons bij de oerkracht van het menselijk bestaan, waar je wel meer dan een week mee bezig kunt zijn.

WEEK 22 - KRACHT
31 MEI - 4 JUNI 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W22.jpg

Een mens kijkt vaak met ontzag naar de grote krachten die in de natuur spelen. Is God hier aan het werk? Maar ook in mensen zelf zie je soms een ongelofelijke kracht. De fysieke kracht van de gewichtheffer die niet op een paar kilootjes kijkt. Of de mentale kracht om door te gaan en vol te houden. Om niet te wijken voor gevaar. Om je te verzetten tegen onderdrukkers. Of te strijden tegen ziekte, inclusief virussen.

 

Je kunt naar de sportschool gaan om je kracht te versterken: krachttraining doen. Je kunt ook naar een coach die je helpt mentaal sterker en weerbaarder te worden. En het geloof kan een sterke bron van kracht zijn. De wereld is een krachtenveld. De zachte kracht van liefde en geduld wordt vaak onderschat, de kracht van wapens overschat.

 

En dan is er nog de kracht van samen. Als je de krachten bundelt, kun je bergen verzetten.

WEEK 23 - BOOS!
7 - 11 JUNI 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W23.jpg

Een van de basisemoties van een mens is: boos zijn. Boosheid kan zich op allerlei manieren uiten. Als je driftig bent van aard, weet je hoe het kan ontbranden en opvlammen. Maar onderschat ook de stille waters niet, met hun verborgen maar smeulende woede.

 

We leren als kind allemaal dat we onze ongeremde boosheid moeten beheersen. Maar hoe doe je dat? En waar laat je die agressie, die deel is van onze natuur?

 

Woede kan maken dat je niet meer weet wat je doet. Maar het kan ook een bron van energie zijn, die zorgt dat je in actie komt. Of eindelijk duidelijk bent naar een ander.

WEEK 24 - IK SNAP ER NIKS VAN
14 - 18 JUNI 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W24.jpg

Sommige dingen kun je leren begrijpen als je maar genoeg je best doet. Maar er is ook zoveel dat nooit te begrijpen valt. Dat je moeder ernstig ziek wordt. Wat er gebeurt nadat je dood bent. Hoe het kan dat er juist op ons kleine planeetje leven is.

 

Van je lichaam en wat daarbinnen allemaal gebeurt, hoef je niets te snappen en toch functioneert het. En van de ruimte in ons sterrenstelsel met afstanden van vele lichtjaren valt ook niet heel veel te snappen. Laat staan dat we iets begrijpen van wat een virus in je lichaam doet en hoe het mogelijk is dat de een er doodziek van wordt en de ander er nauwelijks iets van merkt.

 

Deze week kunnen we wel vragen blíjven stellen!

WEEK 25 - VOLHOUDEN
21 - 25 JUNI 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W25.jpg

Volhouden is soms best moeilijk. Het helpt als mensen om je heen roepen: ‘Nog even! Tanden op elkaar!’ Of het nu gaat om het oplossen van een som of om het afstand houden in coronatijd – wat aanmoediging kan iedereen wel gebruiken.

 

Sommige mensen houden vol als een terriër, dat zit gewoon in ze. Het woord opgeven kennen ze niet. Best een goede eigenschap, maar het kan zich tegen je keren. Soms is het wijs om niet maar door te gaan en je verlies te nemen. Andere mensen geven juist weer veel te snel op. Die gooien bij voorbaat het bijltje erbij neer: ‘kan ik niet, lukt toch niet…’

 

Kun je volhouden leren? Als je iets samen doet, lukt het vaak beter om het vol te houden. Maar dat gaf het afgelopen jaar nou juist ook problemen. De contacten werden drastisch minder en dat was een extra uitdaging om het vol te houden.

WEEK 26 - WINNEN!
28 JUNI - 2 JULI 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W26.jpg

De beste zijn, anderen achter je laten, geprezen worden, dat heerlijke triomfantelijke gevoel. Het is onthullend om interviews met topsporters te lezen. Een soort oorlogstaal soms. Alles wordt ondergeschikt gemaakt aan dat ene doel: winnen. Bewonderenswaardig ook, want je leert concentratie, discipline, afzien.

 

De afgelopen maanden is het ook afzien geweest door het coronavirus en alle maatregelen die daardoor nodig waren. Hebben we zo langzamerhand het virus overwonnen? Maar wat is de prijs die je betaalt?

 

Minstens zo leerzaam is het om te leren verliezen. En jezelf overwinnen is soms een grotere kunst dan winnen van een ander. Overwinningen op je eigen verslaving, egoïsme, angst of verlegenheid bijvoorbeeld. Ook het winnen van respect en vertrouwen van anderen is een minder spectaculaire maar minstens zo mooie vorm van winnen.

ZOMERWEKEN 27/28/29 - GENIETEN
5 - 23 JULI 2021

1DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W27.jpg

Juist in een tijd van schaarste kunnen mensen enorm genieten van iets kleins. Die eerste vrije vakantiedag, dat eerste stukje chocola na de oorlog, die eerste verliefdheid… En genieten doe je niet alleen op het moment zelf. Je kunt ook voorpret hebben en nagenieten. Alleen al de gedachte aan iets, maakt wat los…

 

Kun je ervan genieten dat het normale leven weer een beetje terug gaat komen na corona? Of valt dat nog tegen en valt er nog niet veel te genieten?

 

Ooit propageerde de Griekse wijsgeer Epicurus het genieten. Maar niet zo dat je later met de brokken zit. Want dat is de valkuil: genieten kan aardig uit de hand lopen. Dan botst dat met je gezondheid of met de verantwoordelijkheid voor anderen.

 

Is genieten van het leven een kunst? Echte levensgenieters genieten veel en vaak, ook als er volgens anderen niet veel te genieten valt. Dan is het een levenshouding.