top of page

THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

PAASVIERING 2024: VERRASSEND

Het thema voor de Paasviering is dit jaar 'Verrassend!' en sluit aan bij het weekthema in de periode rond Pasen. 
 

Het materiaal voor de Paasviering is beschikbaar voor scholen die hiervoor betaald hebben en wordt begin februari gemaild naar de bij ons bekende contactpersoon op de school.
Weet u niet wie de contactpersoon bij u op school is? Stuur ons een mail, dan helpen wij u graag verder.

DE NIEUWE OASE JG04#02
4 DECEMBER 2023 t/m 22 MAART 2024

WEEK 49 - NIEUWSGIERIG?
4 T/M 8 DECEMBER 2023

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W49.jpg

De sinterklaastijd is een tijd van geheimzinnigheid. Geheimen maken nieuwsgierig! Nieuwsgierige mensen willen graag veel weten. Dat is best een positieve eigenschap. De wetenschap zou geen steek verder komen zonder mensen die vragen stellen en nieuwe dingen willen onderzoeken. Er zou geen krant verschijnen als er geen nieuwsgierige journalisten zouden zijn en geen geïnteresseerde lezers. En als mensen belangstellend vragen hoe het met je gaat, is dat ook prettig.

 

Nieuwsgierigheid heeft ook zo zijn negatieve kanten. Mensen kunnen te ver gaan met hun vragen. Dan wordt het irritant. ‘Je hoeft niet alles van me te weten’, denk je dan. Soms stellen mensen vragen uit sensatiezucht. Om het lekker door te vertellen. Of ze horen je uit om er hun voordeel mee te doen. En dan zijn er ook nog de hordes ramptoeristen die naar de plek van de ramp rennen. Ongezonde nieuwsgierigheid is er dus ook.

WEEK 50&51 - VREDE
11
T/M 22 DECEMBER 2023

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W50+51.jpg

Vrede, hoeveel mensen wereldwijd dromen er niet van? En hoeveel oorlogen moeten er nog gevoerd worden voor het zover is? Bestond er maar een recept voor vrede!

 

Kun je vrede eigenlijk met geweld afdwingen of werkt het zo niet? Wat is vrede eigenlijk? Vraag het mensen, en je zult allerlei invullingen krijgen. Want vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog. Het heeft te maken met gerechtigheid, mensenrechten, vrijheid, respect, rust en veiligheid. Ook in het vredige Nederland klinkt soms oorlogstaal. En het kost soms al moeite om de vrede thuis te bewaren. Of in de klas.
 

Vrede zit ook vanbinnen. Tevreden mensen hebben vrede met zichzelf. En met hun omgeving. En met hoe het leven loopt, zelfs in slechte tijden. In de tijd voor Kerst ergeren sommigen zich aan de kneuterigheid van de zoete lieve vrede die alles toedekt. Echte vrede is nog ver weg.

WEEK 2 - GOEDE VOORNEMENS
8 T/M 12 JANUARI 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W02.jpg

Goede voornemens horen een beetje bij oud en nieuw en bij het begin van het nieuwe jaar. We hebben een vaag onrustig gevoel of soms zelf een duidelijke overtuiging dat we dingen anders moeten aanpakken. We willen het over een andere boeg gooien of nu eens eindelijk aan dingen toekomen, die er tot nu toe niet van gekomen zijn. De wil is er in elk geval! Maar in ‘goede voornemens’ zit al van meet af aan een soort scepsis ingebakken.


Hoe lang gaan we het volhouden? Is het goede voornemen op 1 januari niet
een beetje gedoemd om langzamerhand weer ondergesneeuwd te raken in de tredmolen van het gewone leven? En zo ja, hoe komt dat? Dan maar geen goede voornemens meer maken? Of is dat toch verlies?

WEEK 3 - THUIS
15 T/M 19 JANUARI

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W03.jpg

Soms bekruipt je het verlangen om lekker thuis te zijn. Thuis is het vertrouwd.
Je kunt er jezelf zijn. Daarbuiten moet je je soms mooier voordoen. Als je ouders gescheiden zijn, heb je vaak twee huizen. Voelen die dan alle twee als thuis?

 

Niet altijd is het thuis ideaal. Sommige jongeren kunnen niet meer thuis wonen
of voelen zich meer thuis bij anderen. Het tegenovergestelde is heimwee: op vakantie of als je ergens logeert, mis je de geur van thuis, de bekende geluiden. Het is dan ook erg als je gevlucht bent en niet meer terug kunt naar je vaderland.

 

Thuis kan ook knellen, je kunt het ontgroeien. Thuis denken ze je te kennen, blijf je altijd het ‘kleine broertje’ of die ‘onhandige zus’, terwijl je allang veranderd bent. Thuis is privé. Daar wil je sommige mensen niet binnenlaten. Toch kan het ook fijn zijn als iemand eens bij je thuiskomt en ziet waar je woont.

WEEK 4 - LAAT MAAR ZIEN!
22 T/M 26 JANUARI 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W04.jpg

Je kunt niet altijd laten zien wat er in je omgaat. Midden in de klas staan huilen, doet je imago geen goed. Dan is het fijn als je iemand hebt bij wie je wel je emoties kwijt kunt.
 

Uitgedaagd worden om te laten zien wat je kunt, is vaak leuk. Maar soms word je uitgedaagd tot dingen die je eigenlijk niet wilt, zoals roken. Het lijkt dan of je alleen zo kunt laten zien dat je stoer bent of erbij hoort.
 

Je kunt alleen laten zien wat je waard bent, als je daarvoor de ruimte krijgt, thuis of in de klas. Laten zien wie je bent, is best lastig als je tot de LHBTQI+ groep hoort. En verlegen mensen hebben soms een duwtje nodig om te laten zien wat ze waard zijn. Want dat vraagt lef en (zelf)vertrouwen. Het wemelt in de wereld van mooie woorden en idealen. Maar wie maakt ze waar?

WEEK 5 - EEN RAMP
29 JANUARI T/M 2 FEBRUARI 2024

Een ramp komt nooit alleen. Mensen verliezen hun huis of hun bestaan, en tot overmaat van ramp raken ze ook nog eens elkaar kwijt.

 

Bij rampen ver van je bed roep je ‘o, wat erg!’ maar daar blijft het bij. Als jouzelf een ramp overkomt, staat je leven op zijn kop. En als het in je naaste omgeving gebeurt, weet je soms niet hoe je iemand kunt helpen. Het is niet eerlijk wat mensen soms overkomt. Ze krijgen onverdiend de akeligste dingen te verwerken. Gelovigen vragen zich af hoe dat kan als er een rechtvaardige God is.


De meeste rampen treffen ons onverwacht. Soms denk je achteraf: Ik had het kunnen zien aankomen. Maar achteraf is altijd makkelijk. ‘Onze aarde stevent af op een ramp,’ zeggen milieudeskundigen. Een ramp voorkomen die er nog niet is, blijkt moeilijk. En dan zijn er nog de stille rampen, misstanden waar niemand iets aan doet en die zelfs maar weinig mensen zien.

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W05.jpg

WEEK 6 - BOUWERS
5 T/M 9 FEBRUARI 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W06.jpg

De skyline van een stad wordt bepaald door hoge gebouwen. Zij vormen de trotse uitstraling: hiertoe zijn wij in staat. Ook kerktorens zijn gezichtsbepalende bouwwerken. Dat in de kleinste dorpjes zulke grote kerken zijn gebouwd! Wat bezielde bouwers en opdrachtgevers?

 

Mensen zijn goed in het optrekken van muren, letterlijk en figuurlijk.
Anderen bouwen liever bruggen die mensen bij elkaar brengen. In de praktijk valt het niet mee om aan vrede te bouwen. En een rechtvaardige samenleving opbouwen, is ook lastig. Mensen zijn gericht op hun eigen belangen.

 

En bouw maar eens een nieuw leven op tussen de brokstukken van het verleden! Een uitdaging in landen na een burgeroorlog. Maar ook bij mensen persoonlijk. Bouw aan je toekomst, wordt tegen jongeren gezegd. Gaat dat dan alleen om een goede opleiding?

WISSELWEEK 7/8 - WAT ZAL IK AANTREKKEN?
12 T/M 23 FEBRUARI 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W07+08.jpg

Misschien is kleding wel nooit zo belangrijk als tijdens je middelbare schooltijd. Met je kleren maak je duidelijk bij welke groep je hoort, en tegelijk hoe uniek je bent. Daardoor kan het ook een bron van onzekerheid en frustratie zijn, want wanneer lukt het ooit om precies de goeie kleren te vinden.


Bij je eerste baantje moet je soms (lelijke) bedrijfskleding dragen. En op een begrafenis draag je misschien liever nette donkere kleren dan een spijkerbroek. Of juist niet? De beruchte naaiateliers in Azië maken kleding ook tot een ethisch dilemma. Moeilijk voor jongeren met een beperkt budget om verantwoorde kleding te kopen.

 

En hoe is het om een hoofddoek te moeten of willen dragen?

WEEK 9 - STERK
26 FEBRUARI T/M 1 MAART 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W09.jpg

Veel mensen gaan naar een sportschool om sterker te worden. Een flinke spiermassa maakt indruk. Maar hoe zit het met mentaal sterk zijn? Kun je daar ook voor trainen? Of moet je dat gewoon in je hebben?


Als je sterk bent, kun je veel bereiken en kun je veel voor anderen betekenen. Maar dat roept ook agressie en onbegrip op. Bij anderen oogst je respect en soms zelfs ongeloof: Hoe durft iemand dat te doen? Waar haalt ze de kracht vandaan om dat vol te houden?


Je kunt je trouwens afvragen of je altijd maar sterk moet zijn. Er zijn mensen die gewoon hun zwakte tonen, een traan laten en ervoor uitkomen dat ze het even niet zien zitten. Juist dat kan ook sterk zijn! Wie zich bewust is van zijn sterke kanten, staat sterker. In dat geval kun je bewust gebruik maken van je kracht.

WEEK 10 - NIET EERLIJK
4 T/M 9 MAART 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W10.jpg

Eerlijkheid is belangrijk. Als iemand oneerlijk is, kun je hem of haar niet vertrouwen. Maar wat is eerlijk? Ben je echt oneerlijk met dat leugentje om bestwil, om iemand niet te kwetsen? Of als je er niet alles uitflapt in je app-berichtjes?


‘Het is oneerlijk. Ik mag nooit wat, en mijn zus wel!’ Herkenbaar? Kinderen voelen zich soms oneerlijk behandeld door hun ouders. Op landelijk niveau speelt iets soortgelijks. Sommigen vinden dat de politiek niet genoeg oog voor ze heeft. Of ze vinden het oneerlijk dat ze zelf lang op een huis moeten wachten, terwijl asielzoekers wel een woning krijgen. Terecht?


Het is oneerlijk, denk je, als je vriend moeiteloos een goed cijfer haalt, terwijl jij met hard werken net een 4 haalt. Hoe oneerlijk zijn de verschillen tussen mensen? Stelen is oneerlijk, iemand vals beschuldigen ook. Maar hoe fair is het om achter iemands rug te roddelen? Of stiekem chatgpt je werkstuk te laten schrijven?

WEEK 11 - BIJZONDER!
11 T/M 15 MAART 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W11.jpg

Wat in de ene cultuur gewoon is, vindt iemand uit een andere misschien bijzonder. Iets gewoons kan bijzonder worden als je er met andere ogen naar kijkt. Ineens
zie je hoe mooi dat lastige insect is of hoe vernuftig het menselijk lichaam in elkaar zit. Ineens ontdek je hoe bijzonder die onopvallende klasgenoot is.

 

Wie buitenlanders rondleidt, ontdekt veel bijzondere plekken in ons land. Bijzondere monumenten of natuurgebieden moeten beschermd. Sommige mensen springen er echt uit: die vinden we bijzonder. Waarom eigenlijk? Om hun niet alledaagse keuzes? Of bijzondere talenten? Maar té bijzonder is vaak verdacht: dan steek je te ver boven het maaiveld uit. Of is ieder mens eigenlijk bijzonder?

 

Er zijn bijzondere dagen, ook individueel (zoveel weken verkering, een verjaardag). En de geboorte van een kind wordt vaak als iets bijzonders ervaren, hoewel het dagelijks voorkomt. Ook een godsdienst kent bijzondere momenten, zoals een doop.

WEEK 12 - VRIENDEN
18 T/M 22 MAART 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W12.jpg

Veel volgers hebben op sociale media. Zijn dat vrienden? Online vrienden is dat vriendschap? Zeker. Het past in de zoektocht die ieder maakt, op zoek naar de werkelijke innerlijke band. En elk instrument dat daarbij kan helpen, is welkom.

 

Alleen is maar alleen. Zonder vriendschap kom je niet ver. Maar het aantal zou er niet toe moeten doen. En dat doet het wel. Misschien zijn het dus gewoon maar ‘vriendjes’ die je goed kunt gebruiken voor je ‘image’.


Met wie sluit je vriendschap? Met een soulmate? Zeker, het moet klikken, anders wordt het nooit wat. Een vriend is iemand die je begrijpt, die je aanvoelt. Tegen wie je alles kunt zeggen, ook als je boos bent of hem of haar iets kwalijk neemt. Vriendschap kan tegen een stootje. Echte vrienden laat je niet zomaar vallen. En op echte vrienden kun je rekenen. Die komen voor je op.

bottom of page