THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

DE NIEUWE OASE JG02#01
23 AUGUSTUS - 3 DECEMBER 2021

STARTWEEK 34/35/36 - NIEUWE START
23 AUGUSTUS -  10 SEPTEMBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W34.jpg

Na twee lastige schooljaren, verstoord door het coronavirus en alle beperkingen die daarvan het gevolg waren, is het de vraag of we een nieuwe start kunnen maken. Zijn alle mensen gevaccineerd? Is er een kans op een wat normaler leven? Het blijft onzeker. Dat vraagt om vertrouwen. Want hoe zal het gaan? Iedereen heeft verwachtingen. Komen die ook uit? Kunnen we met een schone lei beginnen?
 

Als we het breder trekken: er zijn heel veel situaties waarin je een nieuwe start kunt maken. Na een ruzie of sombere bui. Eigenlijk is elke dag een nieuwe start. De oude rompslomp achter je laten en vooruit kijken. Er een nieuwe draai aan geven. Omdenken, misschien. Het echt anders gaan doen.

Zal de crisis van de afgelopen anderhalf jaar daartoe kunnen leiden? Dat we op een nieuwe manier gaan denken over de problemen in de wereld en aan oplossingen gaan werken?

WEEK 37 - ERBIJ HOREN
13 - 17 SEPTEMBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W37.jpg

Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn. Je hebt andere mensen nodig. Daarom is het ook zo belangrijk om erbij te horen: je plek te hebben in het gezin, deel uit te maken van een familie, erbij te horen in de klas en bij een vriendengroepje. Het gevoel dat je niemand hebt en nergens bij hoort, is een van de ergste dingen. Daarom doen mensen dus van alles om erbij te horen. Bijvoorbeeld bij de vriendengroep die voor veel jongeren belangrijker wordt dan het gezin. Dat betekent: je aanpassen.

 

Wat heb je er voor over om erbij te horen? Soms hebben jongeren het gevoel een buitenbeentje te zijn. Hoe vind je dan toch ergens aansluiting? Want er zijn er vast meer zoals jij.


Ouderen missen soms het gevoel er helemaal bij te horen in de samenleving. Net als mensen die lang ziek zijn. Erbij gaan horen is ook belangrijk voor immigranten.

WEEK 38 - ERTEGENIN
20 - 24 SEPTEMBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W38.jpg

Een thema over dwarsliggen en elkaar dwarszitten. Over eigenzinnige mensen die tegen de heersende opinie ingaan en zonodig tegen de stroom in roeien. Een passend thema bij de vredesweek waarin een kritisch “nee” klinkt tegen oorlog en geweld in de wereld.


Veel mensen verzetten zich als een plan of besluit indruist tegen wat zij belangrijk vinden. Gebeurt dat massaal, dan krijg je een protestbeweging. Denk maar aan de protesten tegen de coronamaatregelen. Ook zijn er mensen die

uit angst nee roepen tegen nieuwe ontwikkelingen. Of die tegenstemmen uit onvrede.
 

Het is rot als je het gevoel hebt dat iemand je tegenwerkt. Maar verzet tegen
het vanzelfsprekende heeft ook een goede kant: het schudt wakker. Dan kan er verandering komen.

WEEK 39 - MOOI ZIJN
20 - 24 SEPTEMBER

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W39.jpg

Het lijkt wel of alles in de wereld draait om mooi zijn. Meiden nemen elkaar ongenadig de maat en worden er ongelukkig van. Want wie is perfect? Dat zijn alleen de gephotoshopte modellen uit de bladen. Je weet dat het nep is, maar krijg dat beeld nog maar eens uit je hoofd! Ook jongens zijn met hun uiterlijk bezig, meer dan hun vaders vroeger. Komt het door de reclame die in hen een belangrijke doelgroep ziet?
 

Wie mooi is, heeft een streepje voor. In de maatschappij en in de klas. Psychologisch onderzoek bewijst het. Wat kunnen lelijkerds daar tegenoverstellen? Of bestaan er geen echte lelijkerds? Heeft ieder mens als je goed kijkt wel iets moois? Wat maakt een mens eigenlijk mooi? De perfecte maten? Of kun je ook mooi vanbinnen zijn? Maar wat is dat dan?

WEEK 40 - NATUUR
4 - 8 OKTOBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W40.jpg

Een thema dat aansluit bij dierendag op maandag en bij de Dag van de Duurzaamheid op de volgende zondag.


De natuur is belangrijk. De mensheid maakt er immers ook deel van uit! Maar echte natuur wordt ook bedreigd, zeker met zoveel mensen op de wereld. Allerlei dieren plantensoorten zijn al verdwenen. Toch worden er ook nog nieuwe soorten ontdekt.
 

Maar wat is ‘natuur’? Is dat ‘koeien in de wei’ of gaat het om ‘wilde natuur’, zoals oerbossen? Wat betekent natuur voor ons en hoe gaan we ermee om? Volgens onderzoek hebben jongeren meer interesse in stadsparken waar je met vrienden kunt afspreken en sporten dan in ruige natuurgebieden.

 

Natuur wordt ook wel gezien als ‘saai’. Maar een groene omgeving is belangrijk voor mensen. Om rust te vinden en op adem te komen, al kan de natuur ook heel hard zijn.

WEEK 41 - BANGMAKERIJ?
11 - 15 OKTOBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W41.jpg

Wanneer is iets bangmakerij en wanneer moet je het serieus nemen? ‘Die eenzame weg moet je in het donker niet nemen,’ zegt je moeder. Zou het echt zo gevaarlijk zijn? ‘Roken is dodelijk,’ staat er op een pakje sigaretten. Is dat niet wat overdreven?

 

Bangmakerij, zeggen sommige mensen over de risico’s van Covid-19. Ondertussen is de pandemie in landen als de VS (eerst), Brazilië en India (later) wel uit de hand gelopen. En er zijn in eigen land heel wat gevallen bekend van Long Covid: ziektegevallen waarbij mensen na een jaar nog dagelijks de gevolgen van de ziekte ondervinden...


Bluffen om de ander bang te maken. Een gruweldaad stellen om af te schrikken. Terreurgroepen maken er gebruik van. Ook op school kunnen leerlingen geterroriseerd worden. Soms heel slinks via sociale media.
‘Je gaat eraan als je je bek opendoet.’ Hoeveel impact heeft zoiets?

WISSELWEEK 42/43 - WHO CARES?
18 - 22 OKTOBER/25 - 29 OKTOBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W42+43.jpg

Een thema over ‘de werken van barmhartigheid’ in Matteüs 25. Matteüs schetst het contrast tussen mensen: tussen degenen die hulpeloze medemensen helpen en degenen die onverschillig zijn en blijven. Het gaat dus deze week over onverschilligheid en de tegenhanger: betrokkenheid, aandacht, zorgzaamheid.

 

Soms is die betrokkenheid er vanzelf. En soms moet er een beroep gedaan worden op iemands verantwoordelijkheidsgevoel. Natuurlijk kun je niet de sores van de hele wereld op je nemen. Het kan best eens gezond zijn om te denken: ‘Zoek het zelf maar uit, dat is jouw probleem!’ Maar als iedereen altijd zo denkt, krijg je een harde samenleving waarin het gaat om ‘ieder voor zich’. En om: ‘wie dan leeft, die dan zorgt’.

 

De wereld is een stuk mooier als mensen aandacht hebben voor elkaar en bereid zijn om een handje uit te steken.

WEEK 44 - GOED BEDOELD
1 - 5 NOVEMBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W44.jpg

Kleine kinderen willen graag helpen, maar hun goedbedoelde pogingen helpen je soms van de wal in de sloot. Hoe je daarop reageert, is best lastig! Goedbedoelde pogingen om te helpen, zie je in alle leeftijdscategorieën. De goedbedoelde maar o zo irritante adviezen van ouders. Of van bezorgde oma’s of opa’s. De onhandige manier van troosten van leeftijdgenoten. En zelf zeg je met de beste bedoelingen soms ook iets stoms. Of het pakt helemaal verkeerd uit wat je deed.


Natuurlijk bestaan er mensen met slechte bedoelingen, maar de meeste mensen zijn van goede wil. Waarom gaat het dan toch mis? Zijn we zo naïef? Of is het
een gebrek aan inlevingsvermogen? Misschien zijn we slecht in het inschatten
van de gevolgen. Reageren we te spontaan. Of denken we te veel voor een ander.

 

Jammer dat we iemands goede bedoelingen niet kunnen zien. En kon je ook de gevolgen maar vooraf overzien. Dat zou mislukte (hulp)acties kunnen voorkomen.

WEEK 45 - IK LAAT ME NIET DWINGEN
8 - 12 NOVEMBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W45.jpg

Veel mensen reageren allergisch als ze het gevoel hebben dat ze iets ‘moeten’. Of juist iets niet mogen. Het afgelopen jaar was vol voorbeelden. Mensen die zich niet wilden houden aan de opgelegde coronamaatregelen. Toch naar buiten gaan als je besmet bent. Niet in quarantaine gaan als je ziek bent.

Bij jongeren is de alLergie voor dwang nog sterker. Die zijn in een fase dat ze zich ontworstelen aan de autoriteit van volwassenen. Ze zeggen: ‘Mijn ouders kunnen me niet dwingen’ of: ‘Dat kan de school niet bepalen.’ Maar dan is er weer groepsdwang: al je vrienden doen het, dus moet jij ook. En het is moeilijk om je te onttrekken aan reclame die je onder druk zet, soms zonder dat je het merkt.

WEEK 46 - ZIEK
15 - 19 NOVEMBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W46.jpg

Ziek zijn heeft altijd grote invloed op je leven en dat van je omgeving. Je kunt niet meedoen met wat anderen doen, je hebt pijn, er is iets opvallends aan je te zien, of je gedraagt je vreemd. Lastiger is het als er niets aan je te merken valt terwijl je toch ziek bent, dan moet je je ook nog verantwoorden.


Hoe ga je om met ziekte in het gezin? Hoe ver ga je in het rekening houden met je zieke ouder, broer of zus? Ga je extra zorgen, of ontvlucht je het huis? Praat je over je angst dat de ziekte misschien niet goed af zal lopen?


Bij een pandemie is ziek zijn helemaal bedreigend. Er zijn zoveel verhalen over mensen die doodziek zijn geworden, zelfs als ze kerngezond waren. Al die mensen die weken op de IC hebben gelegen en die maanden nodig hebben om te revalideren! Er zijn heel wat mensen die het verlies van hun gezondheid een leven lang met zich mee moeten dragen.

WEEK 47 - LEF
22 - 26 NOVEMBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W47.jpg

Wil je geen speelbal van het leven worden, dan moet je lef hebben. De een heeft daar meer van dan de ander. Kwestie van karakter, wellicht, maar je kunt het
ook van buitenaf halen. Mensen kunnen elkaar moed geven.
Een gedachte kan moed geven, of ook een godsdienst of levensovertuiging kan een mens moedig maken. Je kunt moed putten uit bepaalde ervaringen.

 

Moed om je mond open te doen. Moed om je te verzetten tegen onrechtvaardigheid. Opkomen voor jezelf of anderen, of misschien wel voor dieren of een beter milieu. Dat wordt je niet altijd in dank afgenomen. Niet meegaan met de groep, anders denken, anders doen, dat vraagt lef. Maar ook: andere keuzes maken dan je ouders. Of afzien van geweld.


Het is mooi als je lef hebt, maar wanneer wordt het overmoed?

WEEK 49 - MAKKELIJK
29 NOVEMBER - 3 DECEMBER 2021

2DNO1_SCHERM_POSTER_1920x1080_W48.jpg

Wat een verschil: wat voor de een een eitje is, vindt de ander vreselijk moeilijk. Toch kan wat ooit moeilijk was (fietsen, zwemmen, gitaarspelen) door oefening in iets makkelijks veranderen. Nederlands spreken is makkelijk, totdat je het aan een buitenlander probeert te leren. Wij vinden iemand makkelijk die inschikkelijk is, niet zeurt, geen eisen stelt, geen ruzie maakt. Maar heeft hij of zij dan ook zelf een makkelijk leven?


Het is irritant als iemand makkelijk is met te laat komen, of spullen lenen en niet teruggeven. Jongeren vinden vaak dat hun ouders ‘moeilijk doen’. En inderdaad kunnen ouderen vaak wat leren van de flexibiliteit van jongeren. Je kunt jaloers zijn op een ander die schijnbaar makkelijk door het leven gaat, terwijl jijzelf zwaar op de hand bent of veel te dragen hebt.