THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

THEMA PAASVIERING 2022: VERLANGEN

De bouwstenen voor de paasviering worden medio februari verspreid onder scholen die het vieringenmateriaal besteld hebben.

 

Het bestand wordt per mail verstuurd naar de contactpersoon van de school voor het Oase-abonnement, met het verzoek het door te sturen naar belanghebbenden. 

 

Weet u niet wie op uw school de contactpersoon is? Stuur dan een mail naar info@denieuweoase.nl, dan kijken wij voor u na.

 

Bekijk hier voor inspiratie vast de algemene beschrijving van het thema.
 

DE NIEUWE OASE JG02#02
6 DECEMBER 2021 - 25 MAART 2022

WEEK 49 - TEVREDEN?
6 - 10 DECEMBER 2021

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W49.jpg

Het is dit weekend net Sinterklaas geweest: pakjesavond. Brengt dat ook tevredenheid?

 

Tevreden zijn is een kunst. Want tevredenheid lijkt op gespannen voet te staan met alle eisen die het leven ons stelt. Je moet het beste uit jezelf halen. Niet tevreden zijn met een zesje. Je móét die film zien en je mist wat als je nog nooit in die ene attractie was. We maken to-do-lijstjes waar telkens wat bijkomt. Op sociale media komen de leukste activiteiten van anderen voorbij: dat alles doet wel een aanslag op de tevredenheid over je eigen leven!
 

Tevredenheid is veel waard. Wie tevreden is, hoeft niet per se het grote geluk na te streven. Die geniet van wat er al is. Tevredenheid is een grondhouding.

WEEK 50 + 51 - LEIDERS
13 - 24 DECEMBER 2021

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W50+51.jpg

Een thema voor de twee weken voor kerst, waarin het gaat over de legendarische koning David en over het kind dat eeuwen later in de stad van David geboren wordt. Waarin het ook gaat over leiderschap hier en nu, in het klein en op wereldniveau. Want waaraan herken je een leider? Welke eigenschappen heeft die? En welke beslist niet? Welke valkuilen zijn er voor leiders?


Leider zijn, klinkt stoer. Dat ruikt naar macht. Dat geeft vrijheid. Veel mensen willen dan ook graag leiding geven. Je status wordt bepaald door de hoeveelheid mensen die je ‘onder je’ hebt. Denken ze. Is dat zo?


Maar leiding geven is iets anders dan ‘de baas spelen’. Lang niet elke leider
heeft leiderscapaciteiten. Sommigen trekken de macht naar zich toe. Niet alleen dictators op wereldniveau, maar ook in de klas.

WEEK 2 - RESET
10 – 14 JANUARI 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W02.jpg

Er komt enorm veel op ons af in deze tijd. Door alle onzekerheid rond het corona- virus staan veel mensen voortdurend ‘aan’. Steeds op je hoede en oplettend. Soms zou je dan alles even stil wil zetten en opnieuw beginnen met een schone lei. Even afstand nemen, rustig overzien wat er aan de hand is, en nu eens heldere keuzes maken. Maar de werkelijkheid is complexer: je moet meestal op volle zee je koers zien aan te passen.


Toch zijn er van die momenten: er daagt een inzicht en je vindt ook de moed
om die ene, nieuwe stap te zetten. De jaarwisseling kan zo’n moment zijn. Dat je besluit om dingen nu eens echt heel anders te gaan doen. En de ervaring leert dat niet alles tegelijk hoeft: één klein stapje is vaak het begin van een lange weg de goede kant op.

WEEK 3 - NIKS IS ZEKER
17 – 21 JANUARI 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W03.jpg

Niets is zeker in het leven, ook niet wat zeker lijkt. Daarom heeft het geloof een duidelijke boodschap voor wie rijk is of van rijkdom droomt...
In tijden van grote onzekerheid treden allerlei mechanismen in werking: verlangen naar vroeger of de roep om een sterke man.

 

Het is onzeker om bij de dag te leven, te beseffen dat het leven niet maakbaar is. Een goede opleiding geeft meer zekerheid voor later, maar is geen garantie. Als je beste vriend opeens onbetrouwbaar blijkt, kan de grond onder je voeten wegzakken. Ook als ouders gaan scheiden, wankelt je bestaan. Er zijn allerlei ziektes die je kunnen treffen – corona of long covid zijn lang niet de enige. Het huis kan in brand vliegen en je kunt zomaar een ongeluk krijgen in het verkeer.

Maar wie alles onder controle wil houden, heeft helemaal geen leven.

WEEK 4 - HELDEN
24 – 28 JANUARI 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W04.jpg

Wat moet je gedaan hebben om een held te zijn? Waarom zijn helden belangrijk? Waarom kijken we tegen ze op? En wat verwachten we van ze? Elke dag staat er een held uit het bijbelboek Rechters in de schijnwerpers, deze week.


Er zijn ook eigentijdse helden: voetballers, zwemsters, wielrenners, maar
ook zangers en acteurs. Veel mensen dromen ervan om een held te zijn. Wat moet je daarvoor doen? Je bent in ieder geval een held als je iemand redt. De brandweerman die een kind uit de vuurzee haalt. Maar ook de redder van een bedrijf. Of de oorlogsheld.


Rond helden is veel mythevorming. Wie is de mens erachter? Hoe zien ze zichzelf? Gaan ze op in hun rol of voelen ze zich ongemakkelijk onder alle aandacht? Want helden worden op een voetstuk geplaatst maar kunnen dan ook diep vallen.

WEEK 5 - SCHRIKKEN!
31 JANUARI – 4 FEBRUARI 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W05.jpg

Waarvan schrikken wij en wat kan het gevolg zijn? Is schrikken altijd negatief of is het soms ook ergens goed voor?


Schrikken is natuurlijk niet leuk. Het is een speciaal gevoel: ineens staat alles in je lichaam op scherp, je hartslag verdubbelt. Maar je wordt ook vaak boos op wie of wat je deed schrikken.


Schrikken doe je ook als je plotseling iets negatiefs beseft: dat je iets belangrijks vergeten bent bijvoorbeeld. Of dat uitgekomen is wat je stiekem hebt misdaan. Je schrikt van een onvriendelijke reactie op sociale media.


Soms is het nodig om wakker te schrikken. Bijvoorbeeld als je cijfers echt kelderen en je denkt dat het nog wel meevalt. Ook voor bestuurders en politici kan het geen kwaad eens goed te schrikken van de gevolgen van hun beleid. Dan gaat er misschien iets veranderen...

WEEK 6 - TROOST
7 - 11 FEBRUARI 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W06.jpg

Troost is iets wat we soms hard nodig hebben. Maar ook iets wat we graag willen geven. Maar het is lastig om dat op een goede manier te doen, zoals de vrienden van Job ook merken.


Jongeren moeten soms al heel wat verdriet doorstaan. En anders zien ze het verdriet wel bij anderen. Wat kun je je onhandig voelen, als je iemand wilt troosten. Wat zeg je, als een klasgenoot een ouder verliest? Maar ook kleinere pijnen verdienen troost. Een arm om iemand heen, even lekker samen kwaad zijn op die stomme leraar, een kaartje, een stomp tegen je schouder. Het kan allemaal helpen.


Ook in je eentje kun je troost zoeken, in een warme douche, een mooie (huil)film, troost-eten of muziek. Troosten valt niet altijd mee. Toch kun je soms onverwacht iets voor iemand betekenen. Dat geeft een goed gevoel.

WEEK 7 - VRIENDSCHAP
14 – 18 FEBRUARI 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W07.jpg

Voor jongeren is vriendschap belangrijk. De mening van vrienden telt. Je spiegelt je aan wat zij doen. Veel vrienden hebben, geeft status. Maar zijn al die vrienden op sociale media ook echte vrienden? Hoe diep gaat het contact? Hoe eerlijk kun je zijn? Hoe kritisch? Echte vrienden begrijpen je. Ze komen voor je op en laten je niet zomaar vallen.


Foute vrienden zijn er ook. In het echte leven kun je met vrienden breken, maar vaker verwateren vriendschappen. Want vriendschappen moet je onderhouden. Bij sommige vrienden pik je zo de draad weer op, al heb je elkaar lang niet gesproken. Vriendschappen zijn er in soorten: penfriends, jeugdvrienden, voetbalvrienden. Met de ene vriendin kun je goed praten, met de andere deel je een hobby.

Sommige mensen blijken vrienden voor het leven.

WISSELWEEK 8/9 - HULP NODIG?
21 – 25 FEBRUARI / 28 FEBRUARI - 4 MAART 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W08+09.jpg

De meeste mensen vinden het moeilijk om te erkennen dat ze hulp nodig hebben. Hulp vragen voelt ongemakkelijk. Je doet het als het echt niet anders kan. Toch blijken anderen het vaak fijn te vinden als je een beroep op ze doet.


Natuurlijk zijn er ook mensen die er geen moeite mee hebben om je hulp in te roepen. Die leunen eigenlijk te veel op anderen. Voor hen is het weleens goed om nee te horen. Maar durf je hen hulp te weigeren? Dat kan heel ongemakkelijk voelen.


Bij anderen moet je een goede waarnemer zijn om te zien dat ze ergens mee zitten. Iemand die de wanhoop nabij is, laat dat niet altijd merken. Integendeel, het kan de lolbroek van de klas zijn. Het moeilijkste is het nog als iemand psychische hulp nodig heeft. Een gebroken been wekt medeleven, maar een depressie leidt vaak tot onbegrip.

WEEK 10 - DOORGAAN
7 – 11 MAART 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W10.jpg

De meeste belangrijke dingen in het leven gaan niet vanzelf. Het kost moeite om vast te houden aan wat jij belangrijk vindt. Maar: laat je niet van de wijs brengen. Doorgaan en volhouden op de weg die je voor je ziet. Ook al zijn er tegenslagen en beproevingen. Sta en ga voor de goede zaak!


Maar doorgaan kan ook suf zijn, als iemand met oogkleppen op de signalen om te stoppen negeert. Taai volhouden kan heel sterk zijn, maar soms is stoppen beter. Dat onderscheid maken, is lang niet gemakkelijk.


Het is ook altijd de vraag hoe je doorgaat: soms is het nodig om het over een andere boeg te gooien om toch je doelen te bereiken. Juist in crisistijd moet je soms andere oplossingen zoeken. Niet zomaar doorgaan op de ingeslagen weg, maar kijken of je het slimmer kunt aanpakken. En moet je altijd vasthouden aan je principes of is het soms beter om water bij de wijn te doen?

WEEK 11 - ER IS EEN GRENS
14 – 18 MAART 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W11.jpg

Jongeren verkennen graag de grenzen: hoever kun je gaan zonder nare gevolgen? Er zijn grenzen op ethisch gebied: niet alles wat kan, mag. En er zijn financiële grenzen: niet alles wat je wilt, kan. Als je zakgeld op is, is het op.

 

Er is ook een grens aan medisch handelen. Soms moet je zeggen: tot hier en niet verder. Er zijn grenzen aan economische groei. Er zijn ecologische grenzen: we hebben langzamerhand wel door dat we niet door kunnen gaan met het milieu te schaden. En er is een grens aan wat we kunnen bevatten: onze kennis is beperkt. Het zijn vaak de grootste denkers die dat zien. Er is een grens tussen goed en kwaad. Er is ook een grijs gebied.

 

Waar moet je de grens trekken als iedereen er anders over denkt?
Ook als persoon moet je grenzen stellen: je pikt echt niet alles. Wanneer gaan ze te ver? Wanneer moet je nee zeggen? En durf je dat?

WEEK 12 - WATER
21 – 25 MAART 2022

2DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W12.jpg

Wat een verschil: wat voor de een een eitje is, vindt de ander vreselijk moeilijk. Toch kan wat ooit moeilijk was (fietsen, zwemmen, gitaarspelen) door oefening in iets makkelijks veranderen. Nederlands spreken is makkelijk, totdat je het aan een buitenlander probeert te leren. Wij vinden iemand makkelijk die inschikkelijk is, niet zeurt, geen eisen stelt, geen ruzie maakt. Maar heeft hij of zij dan ook zelf een makkelijk leven?


Het is irritant als iemand makkelijk is met te laat komen, of spullen lenen en niet teruggeven. Jongeren vinden vaak dat hun ouders ‘moeilijk doen’. En inderdaad kunnen ouderen vaak wat leren van de flexibiliteit van jongeren. Je kunt jaloers zijn op een ander die schijnbaar makkelijk door het leven gaat, terwijl jijzelf zwaar op de hand bent of veel te dragen hebt.