top of page

THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

PAASVIERING 2024: VERRASSEND

Het thema voor de Paasviering is dit jaar 'Verrassend!' en sluit aan bij het weekthema in de periode rond Pasen. 
 

Het materiaal voor de Paasviering is beschikbaar voor scholen die hiervoor betaald hebben en is half februari gemaild naar de bij ons bekende contactpersoon op de school.
Weet u niet wie de contactpersoon bij u op school is? Stuur ons een mail, dan helpen wij u graag verder.

DE NIEUWE OASE JG04#02
4 DECEMBER 2023 t/m 22 MAART 2024

WEEK 12 - VRIENDEN
18 T/M 22 MAART 2024

4DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W12.jpg

Veel volgers hebben op sociale media. Zijn dat vrienden? Online vrienden is dat vriendschap? Zeker. Het past in de zoektocht die ieder maakt, op zoek naar de werkelijke innerlijke band. En elk instrument dat daarbij kan helpen, is welkom.

 

Alleen is maar alleen. Zonder vriendschap kom je niet ver. Maar het aantal zou er niet toe moeten doen. En dat doet het wel. Misschien zijn het dus gewoon maar ‘vriendjes’ die je goed kunt gebruiken voor je ‘image’.


Met wie sluit je vriendschap? Met een soulmate? Zeker, het moet klikken, anders wordt het nooit wat. Een vriend is iemand die je begrijpt, die je aanvoelt. Tegen wie je alles kunt zeggen, ook als je boos bent of hem of haar iets kwalijk neemt. Vriendschap kan tegen een stootje. Echte vrienden laat je niet zomaar vallen. En op echte vrienden kun je rekenen. Die komen voor je op.

DE NIEUWE OASE JG04#03
23 MAART t/m 19 JULI 2024

WEEK 13 - VERRASSEND!
25 T/M 29 MAART 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W13.jpg

Het leven kan heel verrassend zijn. Je denkt dat het op een bepaalde manier zal gaan, en ineens is alles anders. Soms zijn het positieve verrassingen. Die leuke jongen spreekt jou opeens aan. Je haalt een goed cijfer voor een vak dat je nooit goed kon. Of je ouders winnen ineens een groot geldbedrag. Maar helaas zijn er ook onaangename verrassingen. Zoals ouders die plotseling gaan scheiden.

 

Soms komen mensen verrassend uit de hoek. Misschien ben je ook weleens verbaasd over jezelf. Over een onverwacht talent of leuke inval. Maar ook: de teleurstelling dat je zulke lelijke gedachten kunt hebben. Teleurstellend zoals het soms gaat in de wereld. En toch sta je soms ook weer versteld van de veerkracht van mensen en van wat ze overhebben voor een ander.

WEEK 14&15 - GEHEIM
T/M 12 APRIL 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W14+15.jpg

Sommige dingen wil je geheimhouden. Je vindt het te erg, te gênant. Maar leven met een geheim is zwaar. En soms zelfs helemaal verkeerd. Het is te hopen dat mensen met geheimen tenminste één iemand vinden met wie ze erover kunnen praten. Zo’n persoon moet betrouwbaar zijn, geen roddelaar of loslippig type.

 

Soms vertel je makkelijker een geheim aan een vreemde. Denk aan de kindertelefoon (ook voor jongeren!). Jongeren verzwijgen sommige dingen voor hun ouders. Er zijn familiegeheimen: schulden, een ouder in de gevangenis of verslaafd. Dat mag niet naar buiten gebracht. Andere dingen zijn publiek geheim. Je denkt dat niemand weet wat jij uitgespookt hebt op dat feestje, maar de halve klas weet het.

 

Geheimen intrigeren. Zeg dat iets geheim is, en iedereen spitst zijn oren. En wat doen geheime diensten nou eigenlijk? Films geven een kijkje
de schermen. Soms is het inderdaad maar goed dat je niet alles weet.

WEEK 16 - BELOOFD
15 T/M 19 APRIL 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W16.jpg

Hoop doet leven. Hoop op betere tijden, hoop op genezing, hoop op geluk.
Maar hoop is vluchtig en onbestemd, een belofte is concreet. Daar mag je goed beschouwd op vertrouwen. Een belofte is veel minder vaag dan hoop. Een belofte maakt schuld. Die moet ingelost worden. Mogen we God houden aan de belofte van een nieuwe wereld? Mogen we erop vertrouwen?


‘Laat jouw ja ja zijn en jouw nee nee!’ Jongeren zijn rechtlijnig en meten gedrag en woorden langs de strenge lat van authenticiteit. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Het is ook belangrijk om van elkaar op aan te kunnen.

 

Belofte maakt schuld. Je moet moeite doen om een belofte na te komen. Toch gaat het soms niet. Je bent maar een mens. En je kunt niet altijd dereikwijdte van een belofte overzien. Beloofd is beloofd klinkt tamelijk zwart-wit. Met welke grijstinten kunnen we leven?

WEEK 17 - DIT IS DE OPDRACHT
22 T/M 26 APRIL 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W17.jpg

Er wordt een envelop geopend en je hoort: ‘Dit is de opdracht...’ Dan zit je te kijken naar ‘Wie is de mol?’ of naar een ander programma waarin mensen de meest gekke uitdagingen aangaan. Gaan ze het halen? Hoe gevaarlijk, hoe vies of hoe uitputtend zal het zijn?

 

‘Dit is de opdracht,’ zegt de docent. En dan moet je die uitvoeren. Of je probeert eronderuit te komen. Omdat je er geen zin in hebt of omdat je denkt dat je het niet kunt. Maar later heb je misschien spijt dat je er toch geen tijd ingestoken hebt. Ook thuis krijg je opdrachten: je kamer opruimen bijvoorbeeld. En denk maar niet dat je als volwassene van opdrachten af bent! Op je werk krijg je ze. En als zelfstandig ondernemer moet je ze zien te krijgen, en wat ben je daar dan soms blij mee!

 

Ik zie het als mijn opdracht om mensen te helpen, zegt iemand soms. Opdracht? Maar van wie dan? Of kun je jezelf ook een opdracht geven in het leven? Maar waarom dan?

WEEK 19 - ACHTERBLIJVERS
6 T/M 8 MEI 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W19.jpg

Achterblijven en niet meekunnen met de rest is geen pretje. Bijvoorbeeld in de klas of bij het hardlopen. Als de anderen rekening houden met een achterblijver geeft dat een minder eenzaam gevoel. Of moet je niet meedoen als je het niet kunt bijbenen?

 

De jongste uit een wat groter gezin doet vaak zijn best om niet achter te blijven bij de rest. Maar er komt misschien een tijd dat je oudere broers of zussen op kamers gaan en jij als ‘kleintje’ achterblijft bij je ouders. Heeft dat ook voordelen? Als je beste vriend verhuist en jij blijft achter, is dat niet leuk. Ook niet als je lievelingstante emigreert. Misschien houd je contact. Of niet. Dan komt iemand na jaren terug in zijn oude omgeving en ontdekt hij dat hij daar niet meer past.

 

Als vader (of moeder) het huis uitgaat na een scheiding blijf je als kind achter met een verscheurd gevoel. En als een geliefd iemand overlijdt, valt dat voor de achterblijvers niet mee. Hoe kun je dan verder?

WEEK 20&21 - DAT HEEFT EFFECT
13 T/M 24 MEI 2024

Woorden hebben uitwerking. Eén ongelukkig geformuleerd zinnetje kan onbedoeld tot een enorme ruzie leiden. En door één enkel goed gekozen woord ontdooit iemand juist. Politici sturen met hun taalgebruik aan op een bepaald effect. Er zijn allerlei technieken om mensen te beïnvloeden, bijvoorbeeld in koopgedrag.

 

Simpele dingen hebben soms groot effect: een vlieg in de pot zorgt voor een schoner mannentoilet. Helaas weet je niet altijd van tevoren of iets goed uitpakt of niet. Een nieuwe maatregel, een standje of straf kan een positief effect hebben maar ook averechts werken. Het blijft soms onvoorspelbaar.

 

Niet alleen
in het wereldgebeuren, maar ook in het persoonlijke leven zie je vaak pas later
de gevolgen. Wat iemand als kind meemaakt, heeft soms effect op zijn leven als volwassene. Ook het milieu waarin je opgroeit heeft invloed. Een onnozel foutje heeft soms grote gevolgen. Een speciale ervaring kan iemands leven veranderen.

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W20+21.jpg

WEEK 22 - OP ZOEK
27 T/M 31 MEI 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W22.jpg

Als je jong bent, moet je nog veel over jezelf ontdekken, maar misschien blijf
je als mens altijd wel een beetje op zoek naar wie je bent en naar onvermoede talenten.

 

Vrienden vinden, daar ben je druk mee, want wat moet je zonder vrienden. En ondertussen kijk je ook uit naar die ene speciale vriend of vriendin. Maar dat lijkt soms zoeken naar de speld in de hooiberg. Wie jong is, zoekt grenzen op: wat kun je nog wel maken en wat niet? En je kunt wel wegkruipen, maar anderen zijn op zoek naar jou. En de wereld is op zoek naar mensen die verantwoordelijkheid willen dragen.

 

Veel mensen willen in hun vakantie nieuwe plaatsen en nieuwe mensen ontdekken, en nieuwe indrukken opdoen. Waarom eigenlijk? En ook in onze tijd zijn mensen op zoek naar God. Wat geloof jij en hoe kijk jij tegen het leven aan: wie het antwoord wil vinden, moet eerst op zoek

WEEK 23 - DENKERS EN DOENERS
3 T/M 7 JUNI 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W23.jpg

De een is een denker, de ander een doener. Maar denken en doen zijn ook twee kanten in een mens. Beide zijn nodig. Want met altijd maar denken, komt er
niets uit je handen. En als je zomaar wat doet, gaat het mis.

 

Denkers willen graag beredeneren hoe iets zit, willen begrijpen. Doeners springen in het diepe als denkers nog aan de kant staan. En dat is heel gelukkig, als je drenkeling bent... Wat zou de wereld zijn zonder al die inspirerende filosofen en zonder al die geleerden die ontdekkingen doen? En wat zouden we zijn zonder al die praktische mensen die hun handen laten wapperen?

 

Trouwens: soms geven doeners je te denken. En soms stimuleren denkers je om gauw aan de slag te gaan.

WEEK 24 - ALS JE JONG BENT
10 T/M 14 JUNI 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W24.jpg

In sommige situaties kun je niet wachten tot je oud genoeg bent, maar soms zou je liever klein zijn. Jongeren hebben weleens het gevoel dat ze niet serieus genomen worden. Thuis bijvoorbeeld. Daar word je behandeld als het kleintje, alsof je ouders niet in de gaten hebben dat je zo langzamerhand ouder en wijzer bent. Hoe serieus wordt er op school naar leerlingen geluisterd? En elders?


Als je jong bent, heb je zo je eigen inbreng: je bekijkt de dingen vaak anders, verfrissend. Het kan een voordeel zijn om jonge mensen in besturen of clubs te hebben. En ook in de politiek. Jonge mensen kijken anders naar de toekomst:
zij dragen later de gevolgen.

 

Je kunt je als jongere ook veel ouder voelen dan je bent. Is daar ruimte voor? Of je kunt juist het gevoel hebben dat je er nog niet aan toe bent. Jongeren blijven in onze samenleving langer kind, wordt weleens gezegd. Waardoor zou dat komen?

WEEK 25 - EVEN SCHUILEN
17 T/M 21 JUNI 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W25.jpg

Zonder schuilplaats zouden veel dieren niet overleven. Misschien is dat bij mensen wel net zo. Een veilig huis, ouders die je beschermen, een vriend bij
wie je altijd terecht kunt, ze zijn onmisbaar. Al wil je ook weer niet altijd onder moeders vleugels zitten – daarvoor is de buitenwereld te spannend en te leuk!

 

Wanneer het stortregent, zoek je even een afdakje om niet al te nat te worden. Of een plekje onder de paraplu. Maar er zijn in het leven ook allerlei andere stortregens die je overvallen: moeilijkheden, zorgen, tegenslag. Of akelige berichten op het nieuws. Dan heb je behoefte om je even terug te trekken. Bijvoorbeeld op je kamer met je eigen muziek. Of in een boek of film. Even weg van je eigen leven of van de harde werkelijkheid.

 

Maar waar moet je heen als je thuis geen veilige plek is? Ook vluchtelingen zoeken een veilige plek. Soms is dat maar voor tijdelijk, soms kunnen ze nooit meer veilig terug.

WEEK 26 - VERDER
24 T/M 28 JUNI 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W26.jpg

Wie leeft, staat niet stil. Jij, die ooit begonnen bent als hulpeloze baby, bent
nu een stuk verder. En natuurlijk wil je je verder ontwikkelen. Je hebt vast niet het gevoel dat je al bent waar je zijn wilt.

 

Maar soms weet je even niet hoe het verder moet. Je kunt niet op de oude voet door. Een scheiding, een verhuizing, je verkering uit, een ernstige zieke ouder, zulke dingen verlammen. Zelfs iets positiefs als een (nieuwe) liefde kan je leven even stilzetten. Een duwtje in de rug is soms nodig. Iemand die je verder helpt. Of een verhelderende gedachte. Het is ook fijn om zelf iemand op weg te helpen.

 

Met blijven steken in het verleden kom je geen stap verder. Je moet naar de toekomst kijken. Ook als het om ons land of de wereld gaat. Wat helpt ons echt vooruit? Wat moeten we door ontwikkelen, welke ontwikkelingen zijn een stap terug? Ook verder kijken dan eigen grenzen is belangrijk, maar dat gaat sommigen algauw te ver.

SLOTWEEK 27/28/29 - DIE ENE PLEK
1 T/M 19 JULI 2024

4DNO3_SCHERM_POSTER_1920x1080_W27+28+29.jpg

Een plek is bijna nooit neutraal. Iedere plek heeft zijn eigen sfeer, zijn eigen betekenis, zijn eigen geschiedenis. Waarom verlang je terug naar dat ene strand? Waarom voel je je ongemakkelijk in die ene parkeergarage?

 

Als je meer weet van de historie kan een plek tot leven komen. Denk aan een monument. ‘Heilige’ plekken zijn er ook. Waarom speelt Jeruzalem zo’n grote rol voor joden, christenen en moslims?

 

Ook binnenshuis of op school hechten sommige jongeren aan die ene vaste plek. In de klas. Of in de kantine. Waarom eigenlijk? En waarom is nu net die ene plek hoofdstad van dat land geworden? Waarom wil iedereen op vakantie naar die ene streek? Wat maakt die ene plek zo aantrekkelijk?

bottom of page