THEMA'S

Een overzicht van lopende en komende thema's. Bekijk de inleidingen en download de posters.

 

Voor het digitale weekmateriaal logt u in op denieuweoase.app. Hier vindt u ook de links die in het magazine vermeld worden.

DE NIEUWE OASE JG01#02

4 JANUARI - 9 APRIL 2021

WEEK 1 - IK WENS...
4 - 8 JANUARI 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W1.jpg

Het begin van een nieuw jaar. Bij uitstek het moment om stil te staan bij je wensen en plannen. Bij je verwachtingen en verlangens. Wensen voor jezelf of wensen voor de mensen om je heen.


Wat wens je elkaar? Gelukkig nieuwjaar... Natuurlijk wens je elkaar geluk. Geluk is een groot goed, net als gezondheid. Kun je er wat aan doen om gelukkig te zijn en gezond te blijven? Is geluk maakbaar? Kun je meer doen dan elkaar toe te wensen: ‘Blijf gezond!’ Of moet je er maar het beste van hopen?


‘Goede wensen zonder daden hebben weinig zin’, staat er in een van de items van deze week. Voor veel dingen in het leven moet je je echt wel inspannen, inderdaad. Maar je wensen gaan nog een stap verder. Ze richten je aandacht en sturen je toekomst. Goed om daar eens even bij stil te staan.

Vanwege technische problemen met de nieuwe app kunt u hier ook een pdf van het weekmateriaal downloaden.

WEEK 2 - IN BALANS
11 - 15 JANUARI 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W2.jpg

De kunst in het leven is: de juiste balans vinden. Tussen links en rechts, tussen jezelf en ander(en), tussen vertrouwen en vrees, tussen te veel en te weinig.
Het is het evenwicht bewaren, waarbij het woordje ‘te’ eigenlijk nooit past.

 

Dat evenwicht is vaak nog niet zo makkelijk te vinden. Er kan altijd weer van alles mis gaan. Een mens is een leven lang op zoek naar balans en net als je denkt de juiste harmonie gevonden te hebben, dan gebeurt er wel weer iets onverwachts. Sommige mensen krijgen wel erg veel ellende over zich heen. Oneerlijk is dat: waren geluk en ongeluk maar gelijk verdeeld!
 

In relaties tussen mensen geldt: wie iets krijgt, doet iets terug. Anders is er geen evenwicht. Maar is dat altijd nodig?

Helaas blijken nog niet alle gebruikers toegang te hebben tot de nieuwe app. Daarom plaatsen wij bij uitzondering het materiaal voor week 2 ook nog hier.

Vanaf week 3 kunt u hier geen pdf-bestanden meer downloaden, maar vindt u al het materiaal terug in de nieuwe app.

Neem dus contact op met uw beheerder van school, als u nog geen account voor de nieuwe app hebt kunnen aanmaken. Weet u niet wie bij u op school beheerder is? U kunt altijd even mailen of bellen, dan zoeken wij het voor u uit

WEEK 3 - OPEN
18 - 22 JANUARI 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W3.jpg

Openheid is een gewaardeerde eigenschap. ‘Open en eerlijk’, fijn als dat over je gezegd wordt. Maar je kunt ook té open zijn, je hart op de tong - te veel vertellen over jezelf en anderen, te snel je mond voorbij praten. Het is ook niet zonder risico: wat doet een ander met jouw openhartigheid?

‘Open en transparant’, nog zo’n duo waarover je veel hoort. Mensen van een paar generaties terug zouden opkijken van de openheid waarmee voorheen pijnlijke, onbehoorlijke onderwerpen - geld, seks, gevoelens, ziekte, dood, wanbestuur - in de samenleving worden besproken.

Echt open staan, je oordeel uitstellen, niet meteen een mening hebben, dat vraagt geduld. Je mond opendoen als je iets fout ziet gaan: moedig maar niet altijd simpel, want straks mag jij het probleem oplossen of krijg je de wind van voren.

WEEK 4 - WEERSTAND
25 - 29 JANUARI 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W4.jpg

Een duidelijk ‘Nee!’ van binnen. Soms weet je lijf nog eerder dan je hoofd dat je weerstand voelt. Je zet je letterlijk schrap, voelt hoe je middenrif zich aanspant. ‘Dit wil ik niet!’ En dan kan het om grote principes of kleine dingen gaan. Vroeg uit bed moeten, bijvoorbeeld, maar ook het gevoel van onrecht als er iemand gepest wordt.

 

Best lastig om te weten wanneer je aan die weerstand moet ‘gehoorzamen’ en wanneer je juist moet proberen die te overwinnen. Maatschappelijke weerstand is er ook genoeg: de weerstand tegen de coronamaatregelen in de herfst - hoe is dat nu?

 

En de demonstraties tegen politiegeweld in de VS of tegen het bewind in Wit Rusland? Hoe gaat het met het verzet tegen G5? Ook nu zullen er genoeg signalen zijn van maatschappelijk verzet.

WEEK 5 - FOUTEN
1 - 5 FEBRUARI 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W5.jpg

Fouten maken is niet leuk, maar iedereen doet het. Al is het moeilijk om je eigen fouten te zien en toe te geven. Waarom zien we de fouten van anderen vaak beter en zijn we strenger voor ze? Al zijn er ook mensen die ongenadig zijn voor zichzelf.

 

Fouten maken is niet erg. Fouten zijn juist een kans: je kunt ervan leren en het
de volgende keer beter doen. Maar de ene fout is de andere niet. Er zijn fouten die al gauw door de vingers gezien worden. Maar er zijn er ook die onvergeeflijk gevonden worden. Dat hangt soms af van cultuur en de tijd. Maar ook aan de fout zelf, natuurlijk.

 

Sommige fouten kun je niet meer herstellen en dan voelt dat gelijk veel zwaarder... Al kun je er zelfs dan van leren.

WEEK 6 - BIJZONDER!
8 - 12 FEBRUARI 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W6.jpg

Heeft elk mens wel iets wat hem of haar bijzonder maakt? Elk stel ouders vindt dat vast wel van hun kind. Dat is dan de positieve kant. Maar ‘bijzonder’ kan ook een negatieve klank krijgen. Je mag wel afwijken van de rest, maar dan toch graag omdat je zo mooi kunt zingen, en niet omdat je moeite hebt met lezen. Het zit in ons dat we gauw gewend zijn aan hoe het is. Voor je het weet, vind
je niks meer bijzonder. Maar hoe uitzonderlijk is het, om ‘gewoon’ te eten te hebben, een dak boven je hoofd, een dokter om de hoek? Vrijheid om te zeggen wat je denkt en te zijn wie je bent? Alles wat gewoon lijkt, wordt bijzonder als je er bij stilstaat en er aandacht aan besteedt. Dat is zo mooi van wetenschap. En van kunst. En van liefde.

WEEK 7/8 - LOSLATEN
15/22 - 19/26  FEBRUARI 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W7.jpg

Loslaten hoort bij het leven. Mensen verhuizen. Vrienden laten elkaar vallen. Iemand gaat dood. Of de hechte band van vroeger blijkt opeens weg: je bent uit elkaar gegroeid. Kinderen gaan uit huis.
 

Loslaten is soms moeilijk. En soms een opluchting. Dan kun je aan iets nieuws beginnen. Jongeren staan soms te trappelen om uit huis te gaan. Maar hoe de situatie ook verandert, van bepaalde mensen kom je nooit helemaal los.
 

Afscheid nemen hoeft niet definitief te zijn. Maar hoe voelt het als je naar de andere kant van de wereld verhuist? Dan moet je je huis en je oude leven loslaten. Of zou je bepaalde gewoontes toch nog kunnen vasthouden? Soms moet je de droom die je had, opgeven. Of loskomen van bepaalde ideeën. Zorgen loslaten wil je wel, maar dat is niet eenvoudig. Net zo min als afstand doen van spullen waaraan je aan gehecht bent.

WEEK 9 - LITTEKENS
1 - 5 MAART 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W9.jpg

Als een negatieve gebeurtenis of periode voorbij is, hoop je dat je alles achter
je kunt laten. Maar het is gebeurd en heeft je wel gevormd. Je bent er soms zelfs door getekend: er blijft een litteken achter. Dat kun je proberen te vergeten of te verbergen.

 

Gaat het om fysieke littekens, zoals brandwonden, dan lukt dat steeds beter door plastische chirurgie. Hoewel er ook fysieke littekens zijn die je niet kunt zien, zoals een vervangen heup, een geamputeerde borst of de longschade die je kunt overhouden aan een besmetting met het coronavirus.
 

Geestelijke littekens dragen mensen vaak een leven lang met zich mee. Iets van vroeger wat je gekwetst heeft, zoals verwaarlozing of mishandeling. Zo’n litteken kan later weer opspelen. Belangrijk is, dat je weet dat je niet de enige bent. Een geheel onbeschadigd mens – innerlijk en uiterlijk – bestaat niet.

WEEK 10 - THUIS
8 - 12 MAART 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W10.jpg

Soms bekruipt je het verlangen om lekker thuis te zijn. Thuis is het vertrouwd. Je kunt er jezelf zijn. Daarbuiten moet je je soms mooier voordoen.
Als je ouders gescheiden zijn, heb je vaak twee huizen.
Voelen die dan allebei als thuis?

 

Niet altijd is het thuis ideaal. Sommige jongeren kunnen niet meer thuis wonen of voelen zich meer thuis bij anderen. Het tegenovergestelde is heimwee: op vakantie of als je ergens logeert, mis je de geur van thuis, de bekende geluiden.

 

Thuis kan ook knellen, je kunt het ontgroeien. Thuis denken ze je te kennen, blijf je altijd het ‘kleine broertje’ of die ‘onhandige zus’, terwijl je allang veranderd bent.
Thuis is privé. Daar wil je sommige mensen niet binnenlaten.

WEEK 11 - KIEZEN
15 - 19 MAART 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W11.jpg

Kiezen is verliezen. Een waarheid als een koe: met je keuze sluit je alle andere mogelijkheden uit. Natuurlijk geeft dat keuzestress. Want je zult in de meeste gevallen nooit zeker weten of die andere mogelijkheden niet toch beter waren. Je hebt ze immers niet gekozen.

 

Het kan een enorme rust geven om niet al te veel keus te hebben. Maar de consumptiemaatschappij is juist zo ingericht dat we maximale keuze hebben. Lastig! Aan de andere kant is die vrijheid ook een groot goed. Moeilijk nu die in de huidige crisis weer beperkt wordt.

 

Sommige keuzes zijn heel lastig. Als het gaat om leven en dood bijvoorbeeld. En ja, het lastigst is misschien nog als je moet kiezen tussen twee kwaden.
En speciaal in deze week: de Tweede Kamer verkiezingen. Zijn we in staat samen de basis te leggen voor een nieuwe regering?

WEEK 12 - HEFTIG!
22 - 26  MAART 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W12.jpg

Over heftige gebeurtenissen wordt nog lang gepraat. De vliegramp in Oekraïne hakte erin en langer terug de aanslag op de Twintowers in New York. Dat zijn dingen die je niet meer vergeet. Hadden we kunnen voorzien dat een virus - een minuskuul klein stukje genetische code waarvan wetenschappers zelfs twijfelen of je het wel ‘leven’ kunt noemen – de wereld zo heftig op de kop kon zetten?

 

Maar ook los van de huidige crisis is er genoeg heftigs te beleven: uit de hand gelopen ruzies, sensatie. Zelfs goede doelen weten dat heftige beelden meer geld opleveren. Gevoelige mensen raken in onze tijd snel overprikkeld.

 

En dan is er nog de puberteit. Groots en meeslepend wil je leven. Maar je kunt ook verdrinken in intense gevoelens.

WEEK 13+14 - EINDE OF NIEUW BEGIN 
29 MAART - 9 APRIL 2021

1DNO2_SCHERM_POSTER_1920x1080_W13.jpg

Er is een gevoel van dreiging: Als we blijven leven zoals we doen, dan loopt
dat uit op een catastrofe. De mensheid is als een kudde lemmingen die zich vanaf de klippen in zee stort. Gaat het met de wereld de verkeerde kant op? De verwachting van een eindtijd is al eeuwenoud. Dat zegt ook al veel. Maar het kan natuurlijk een keer echt mis gaan. Of is het allemaal een voorbode van iets nieuws. Niet zozeer het einde, maar een nieuw begin?

 

Als de lente in de lucht hangt, krijgen veel mensen het gevoel van een nieuw begin. De aarde ontwaakt uit zijn winterslaap en overal is nieuw leven.
 

Ach, eigenlijk is ook elke nieuwe morgen een nieuw begin. Dat gevoel heb je lang niet altijd als je slaperig uit bed stapt. Maar soms voelt het wel zo, bij het zien van een mooie zonsopgang of als je jarig bent.
En Pasen is ook het feest van een einde en een nieuw begin.

CONTACT

Creathlon B.V.

Zonnehof 41

3811 ND  AMERSFOORT

(033) 303 31 02

info@denieuweoase.nl

VOLG ONS

© 2020 Creathlon B.V.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?